19.06.2009. / 15:56

Autor: Boris Bilas

Bildt i Klaus na hrvatskoj strani: Za blokadu je odgovorna Slovenija

"Nijedna zemlja ne smije biti prisiljena da brzo pronalazi rješenja za granične sporove. Rješenja međunarodnih arbitara podjednako su loša kao i nametnuta rješenja", kazao je Klaus

Švedski ministar vanjskih poslova Carl BildtŠvedski ministar vanjskih poslova Carl BildtHrvatska i Slovenija moraju naći načina kako riješiti granični prijepor jer blokada ove vrste, za koju odgovornost snosi u prvom redu Slovenija, šteti objema zemljama i šteti političkim i gospodarskim odnosima u regiji, izjavio je u petak u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

"Dvije zemlje same to moraju riješiti, što dulje taj spor na ovaj način traje to će negativnije posljedice biti za obje zemlje", odgovorio je Bildt na pitanje ima li predstojeće švedsko predsjedništvo neke zamisli za rješavanje blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Sličnog je mišljenja i predsjedavatelj EU i češki predsjednik Vaclav Klaus koji je na otvaranju plenarne sjednice summita srednje Europe u Novom Sadu izjavio kako je hrvatsko-slovenski spor bilateralno pitanje i rješenje mora biti pronađeno u bilateralnim pregovorima.

Klaus je dodao kako očekuje da će tijekom predstojećega švedskog predsjedanja EU, koje počinje 1. srpnja, biti postignut veći napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.

"Nijedna zemlja ne smije biti prisiljena da brzo pronalazi rješenja za granične sporove. Rješenja međunarodnih arbitara podjednako su loša kao i nametnuta rješenja", kazao je Klaus.

Osim Klausa potporu Hrvatskoj dao je i austrijski predsjednik Heinz Fischer koji se nada kako će problemi biti riješeni te da će Hrvatska brzo nastaviti i završiti pregovore.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
5/2/08

mrvabrada, 19.06.09. 18:30

Nije fer jadni Janezi neće smjeti ni na Triglav, ipak su Slovenci u prednosti, Nama je Šešelj poručio da ono što se vidi sa Zagrebaćke Katedrale je Hrvatska. Slovenci barem za sada imaju širi pogled sa Triglava, jedino što im je mozak malo zamućen i djeluje na vid, pa baš i ne vide dalje od nosa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika