19.06.2009. / 16:59

Autor: Hina

Kaczynski: Poljska podupire ulazak Hrvatske i cijele regije u EU

Obraćajući se novinarima u stanci radnog dijela summita šefova država srednje Europe, dvojica predsjednika ocijenila su da se sve europske države moraju zajednički boriti u prevladavanju gospodarske krize, te da će uz bolju suradnju u uspjeh i suočavanju s krizom biti veći

Lech KaczynskiLech KaczynskiPoljski predsjednik Lech Kaczynski, čija će zemlja biti domaćin idućeg susreta predsjednika zemalja srednje Europe, izjavio je u petak u Novom Sadu da njegova zemlja podupire napore država zapadnog Balkana na putu ka europskim integracijama, prije svega Hrvatske koja je najbliža ulasku u EU, a zatim i Srbije te ostalih zemalja regije.

"S našeg gledišta, nakon iskustva 12 godina borbe i napora da se učlanimo u Uniju, to je jako velika stvar. Ne zamišljamo to tako da sada kada smo mi 'ušli' zatvaramo vrata za nama. Taj veliki komforni europski prostor treba biti dostupan svim Europljanima", rekao je Kaczynski na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.

On je dodao da, osim zapadnom Balkanu, taj prostor treba biti otvoren i Ukrajini i Gruziji te možda i Moldaviji.

Obraćajući se novinarima u stanci radnog dijela summita šefova država srednje Europe, dvojica predsjednika ocijenila su da se sve europske države moraju zajednički boriti u prevladavanju gospodarske krize, te da će uz bolju suradnju u uspjeh i suočavanju s krizom biti veći.

Srbijanski predsjednik, podsjećajući da je summit posvećen upravo gospodarskoj krizi, energetici i proširenju EU, ocijenio je da je jedna od najvećih zapreka razvitku regije energetska ovisnost.

Tadić je kazao kako skup nije samo dokaz prijateljstva, solidarnosti i zajedničkih vizija zemalja sudionica, već i prilika za razgovor o konkretnim problemima koji ih opterećuju, dodavši da je zapreke poput graničnih sporova, koje postoje među zemljama koje teže ka EU, nužno što prije ukloniti.

Plenarna sjednica u okviru summita šefova država srednje Europe, 16. po redu, održana je u zgradi Skupštine Vojvodine, a pored današnjeg službenog radnog dijela, skup, koji je započeo u četvrtak i završava u nedjelju, obilježen je brojnim bilateralnim susretima 14 šefova država sudionica skupa.

Ovogodišnji summit okupio je predsjednike Srbije, Hrvatske, Italije, Austrije, Bugarske, Moldavije, Češke, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Bosne i Hercegovine, a sljedeći sastanak predsjednika država srednje Europe će, kako je najavljeno, biti održan u Poljskoj.

U povodu summita, sigurnosne mjere u Novom Sadu podignute su na najvišu razinu, kretanje u gradu ograničeno je u dijelovima u kojima se održava skup, a događaj prati oko 200 akreditiranih novinara.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 19.06.09. 19:48

Vama bi bilo bolje da osnujete "Mittel Europa" i da napustite Bruxelles i EU GDJE vam nije mijesto vama i svim drugima bivsim komunjarama iz srednje Evrope!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika