20.06.2009. / 16:20

Autor: Martina Čizmić

Može li mješovita komisija spasiti pregovore oko hrvatsko-slovenske granice?

Hrvatsko odbacivanje Rehnovog drugog prijedloga sporazuma za rješavanje graničnog spora sa Slovenijom i dalje je glavna vijest u medijima obiju država

Granica između Hrvatske i Slovenije postala je 'vrući krumpir' u europskim političkim krugovimaGranica između Hrvatske i Slovenije postala je 'vrući krumpir' u europskim političkim krugovimaSlovenski premijer Borut Pahor još je u četvrtak izjavio da je Hrvatska tim potezom, barem za sada, propustila mogućnost sređivanja graničnog pitanja. Dodao je da će, ukoliko želi nastaviti pregovore sa EU, morati urediti pitanje spornih dokumenata koji prejudiciraju granicu sa Slovenijom.

"Mnogi u Hrvatskoj misle da bi premijeru Pahoru bilo puno pametnije da je ponovno pozvao na pregovore doktora Mihu Pogačnika i oživio slovenski dio mješovite komisije pravnika za granicu, koja bi mogla oblikovati prijedlog kako riješiti granični spor", rekao je za slovenski Dnevnik, hrvatski pravni stručnjak Davorin Rudolf.

No, s druge strane predsjednik hrvatskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, Ivo Vajgl, ne vidi puno smisla u oživljavanju mješovite komisije.

"Ta komisija ne može postići ništa. Rezultate u diplomaciji donosi malo ljudi koji znaju šutjeti i raditi svoj posao", uvjeren je Vajgl u Dnevniku.

Dodaje kako Slovenija mora očuvati interes za nastavak političkog dijaloga između Ljubljane i Zagreba. Prema njegovom mišljenju, Pahor i Sanader morali bi naći i imenovati povjerljive ljude koji će se dogovoriti daleko od medija.

"To bi omogućilo objema državama da u sljedeći krug pregovora uđu puno bolje pripremljene", smatra Vajgl.

I slovenski stručnjaci slažu se sa konstatacijom da sastanak pravnih stručnjaka u ovom trenutku ne bi imao previše smisla.

"Vjerujem da obje države imaju cijelu vojsku pravnika, koji imaju različite scenarije na umu. No, to može koristiti u tražženje kompromisnog riješenja", rekao je za Dnevnik Zlatko Šabič, profesor za međunarodne odnose sa sveučilišta u Ljubljani.

Rudolf ističe kako je prijedlog za rješenje granice koji je pred obje strane bio stavlje početkom svibnja bio prezentiran po načelu "uzmi ili ostavi".

"U hrvatskom političkom vrhu nisu bili zadovoljni nekim formulacijama i dvosmislenim izrazima u Rehnovom prijedlogu, ali su ga unatoč tome prihvatili u želji da se granično pitanje napokon riješi", istaknuo je Rudolf.

Po njegovom mišljenju hrvatska vlada nije imala ovlaštenje za pregovore o novom Rehnovom planu, nakon što je Sabor prihvatio prvi prijedlog.

"O posljednjem, prepravljanom prijedlogu, još nismo raspravljali", dodaje Rudolf.

Iako su pregovori prekinuti, češko predsjedništvo Europske unije i dalje planira sljedeći petak održati pristupnu konferenciju za Hrvatsku. Neki smatraju da će se konferencija održati, ali samo kako bi se procijenilo gdje je Hrvatska došla sa pregovorima sa Slovenijom i u reformama koje mora provesti prije ulaska u EU.

Drugi pak smatraju da će Češka 'vrući krumpir' hrvatsko-slovenskih odnosa ostaviti švedskom predsjedništvu kojie bi trebalo početi sa radom početkom srpnja.

U svakom slučaju, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je kako on nema namjeru sazvati novi krug pregovora i na taj način suptilno dao do znanja objema stranama da 'diže ruke' od cijelog posla.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
24/5/09

Sharp, 20.06.09. 17:52

Nemoze ! Nema se vise o cemu razgovarat.... zlovenske maske su pale, o tome sto traze mogu u najboljem slucaju sanjati... izlaz na otvoreno more ? Zasto mi ne trazimo jedan vrh triglava ili koridor do austrije.... radi pravicnosti ?! Izgubljeni su u vremenu i prostoru nasi jadni ''sosedi''.....


registracija
5/2/08

mrvabrada, 20.06.09. 21:21

Slažem se i mi smo bili dio AustroUgarske i trebali mi imati koridor do Austrje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika