21.06.2009. / 16:09

Autor: Hina

Iran za sukobe optužuje "teroriste", napada Zapad

Pozivajući Irance na jedinstvo, državna televizija dodaje da korist od nereda ima samo Zapad, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužuje Washington i London za mješanje u unutarnje stvari Irana

Foto: ReutersFoto: ReutersIranske vlasti optužile su u nedjelju "teroriste" za sukobe u kojima je poginulo najmanje deset osoba, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad poručio SAD-u i Velikoj Britaniji da se ne miješaju u nemire izazvane spornim rezultatima predsjedničkih izbora.

Iranska državna televizija objavila je da je deset osoba poginulo, a više od 100 ranjeno u subotnjim prosvjedima na ulicama Teherana koji su održani unatoč oštrim upozorenjima vrhovnog vođe ajatolaha Alia Hameneia.

Državna televizija prenosi kako je je u neredima oštećena džamija, za što optužuje prosvjednike. "U sukobima je ubijeno deset i ranjeno više od 100 osoba...Prisutnost terorista u jučerašnjim događajima u ulicama Enghelab i Azadi više je nego očita", objavila je televizija.

Uporaba tako oštrih riječi upućuje na to da vlasti možda pripremaju akciju kojom bi okončale više od tjedan dana duge prosvjede.

Pozivajući Irance na jedinstvo, državna televizija dodaje da korist od nereda ima samo Zapad, a predsjednik Mahmud Ahmadinedžad optužuje Washington i London za mješanje u unutarnje stvari Irana.

"Ishitrenim izjavama definitvno nećete biti u krugu prijatelja iranskog naroda. Stoga vam savjetujem da promijenite vaša stajališta", prenosi Ahmadinedžadove riječi novinska agencija ISNA.

Iranski predsjednik tu je izjavu uputio američkom predsjedniku Baracku Obami i britanskom premijeru Gordonu Brownu, navodi agencija.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband odbacio je optužbe za miješanje. "Velika Britanija je bezuvjetno drži da iranski narod treba odabrati svoju vladu", rekao je on u priopćenju.

Istovremeno, predsjednik Europske banke Jean-Claude Trichet u Parizu je rekao da nemiri u Iranu predstavljaju dodatni rizik s kojim se suočava globalno gospodarstvo i naglasio potrebu jačanja globalnog financijskog sustava.

"Bilo koje geostrateške napetosti dodatni su rizik za međunarodno gospodarstvo", upozorio je Trichet. "Moramo živjeti s tim rizikom i ponovno ojačati stabilnost međunarodnog gospodarstva i međunarodnih financija", rekao je Trichet.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika