22.06.2009. / 09:24

Autor: Hina

Irski premijer ne želi razmišljati o mogućem odbijanju Lisabonskog ugovora

Po premijerovim riječima, uz ova pitanja, izborna kampanja za novi referendum bit će usmjerena na šire pitanje, a to je "kamo ide Irska i kakva će biti uloga EU-a"

Irski premijer Brian CowenIrski premijer Brian CowenIrski premijer Brian Cowen rekao je u nedjelju da vjeruje kako će irski birači prihvatiti Lisabonski ugovor na referendumu koji se organizira najesen.

"Mislim da će ljudi ovaj put reći 'da'. Jednostavno nisam spreman na poraz", rekao je za javni radio RTE.

Cowen se u petak izborio da čelnici Europske unije prihvate jamstva kojima se trebaju umiriti irski birači koji su u lipnju 2008. odbili tekst sa 53 posto glasova.

Jamstva koja trebaju steći status pravno obvezujućeg protokola, tiču se tema koje su na srcu irskom biračkom tijelu, poput vojne neutralnosti Irske, njezina poreznog sustava i zabrane pobačaja.

Po premijerovim riječima, uz ova pitanja, izborna kampanja za novi referendum bit će usmjerena na šire pitanje, a to je "kamo ide Irska i kakva će biti uloga EU-a".

Po posljednjim anketama, Lisabonski ugovor će prihvatiti 54 posto irskih birača.

Broj pozitivnih mišljenja o ugovoru je u porastu otkako je gospodarstvo te zemlje, ranije prozvano "keltskim tigrom", zahvatila recesija.

Cowen je ocijenio da bi ugovor trebao pomoći Irskoj da izađe iz gospodarske krize.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika