22.06.2009. / 16:55

Autor: Hina

Solana: EU u potpunosti surađuje s haaškim sudom

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu haaškog suda od 28. veljače 2008

Javier SolanaJavier SolanaVisoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da njegov ured u potpunosti surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i da će tako i nastaviti.

"Suradnja s ICTY-em potpuna je i mi ćemo takvu suradnju nastaviti u svemu što haaški sud traži", odgovorio je Solana na pitanje kako će njegov ured reagirati na nalog toga suda da mu dostavi dnevnike europskih promatrača iz 1995. godine.

Sudsko vijeće koje vodi suđenje generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, uputilo je prošli tjedan poziv češkom predsjedništvu EU-a i visokom predstavniku za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani da utvrde nalaze li se dnevnici europskih promatrača iz 1995. u arhivima EU-a i, ako ne, da objasni zašto ih nema.

Gotovinin odvjetnički tim od Bruxellesa traži dnevnike Europske promatračke misije iz 1995. Riječ je o ukupno 95 dokumenata koje EU nije dostavio prema prvom zahtjevu haaškog suda od 28. veljače 2008.

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić izjavio je da je EU sada proceduralno u istom položaju kao i Hrvatska u vezi s tzv. topničkim dnevnicima koje od Zagreba traži haaško tužiteljstvo.

Mišetić ističe da su dnevnici europskih promatrača važni jer govore o događajima na terenu u Kninu i okolici 1995., uključivo i granatiranje toga grada na početku "Oluje", jednu od glavnih inkriminacija iz optužnice.

U njima su iz sata u sat upisani svi događaji u realnu vremenu i pružaju jako važne informacije o granatiranju Knina i drugim događajima nakon toga te nema razloga da ne postoje, rekao je prošli tjedan Mišetić.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika