23.06.2009. / 11:00

Autor: Hina

Pahor na razgovoru sa strankama o granici s Hrvatskom

"Očekujem da ćemo biti obaviješteni o tome što se je događalo prošlog tjedna. Hrvatska je sama zavezala ovaj čvor i morat će ga sama razmrsiti", rekao je Erjavec

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor počeo je u utorak razgovore s predsjednicima političkih stranaka posvećene rješavanju graničnog spora s Hrvatskom nakon što je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn prekinuo pokušaje rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Izjavu prije početka sastanka dao je samo Karel Erjavec, Pahorov ministar za okoliš i predsjednik stranke umirovljenika DESUS.

"Očekujem da ćemo biti obaviješteni o tome što se je događalo prošlog tjedna. Hrvatska je sama zavezala ovaj čvor i morat će ga sama razmrsiti", rekao je Erjavec, dodajući da bi Hrvatska trebala "povući sporne zemljovide" iz pristupne dokumentacije.

Slovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak navečer je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da su Slovenija i Hrvatska uz pomoć Rehna prošlog tjedna bile "vrlo blizu" postizanja sporazuma koji bi bio dobar za obje strane, te da je sada na hrvatskoj strani potez kako nastaviti.

Uz to, Pahor je rekao da nije istina da je slovenski ugled zbog zaustavljanja hrvatskih pristupnih pregovora "ugrožen".

"Naš ugled ne trpi, a zaštićeni su i naši vitalni interesi", rekao je Pahor. Dodao je da bi prije ulaska Hrvatske u EU "bilo dobro" riješiti i pitanje "prejudiciranja u hrvatskim pristupnim dokumentima", ali i sklopiti ugovor o granici jer bi u suprotnom, kako je dodao, bilo teško očekivati da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, kad to dođe na dnevni red.

Slovenski mediji u utorak navode da nije izgledan pristanak Slovenije na bilateralne pregovore o granici i da će Ljubljana vjerojatno čekati dok nova Europska komisija ne da novu inicijativu kako to riješiti, ali da bi bilo dobro da premijeri Pahor i Sanader imenuju svoje "povjerenike" koji bi "diskretno" i u dijalogu raspravljali o rješenju graničnog pitanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika