24.06.2009. / 12:18

Autor: Nacionalova redakcija

Agim Ceku bit će u pritvoru još 72 sata; Srbija čeka izručenje

Bugarski državni tužitelj Boris Velčev izjavio je da čeka dokumentaciju Interpola, nakon čega će odlučiti hoće li Ceku biti izručen Srbiji, čije ga tužiteljstvo tereti za ratne zločine. Prema pisanju bugarske agencije BTA, procedura o izručenju trajat će tri dana

Agim Ceku, bovši premijer Kosova i zapovjednik OVKAgim Ceku, bovši premijer Kosova i zapovjednik OVKTužiteljstvo u Bugarskoj produžilo je pritvor sinoć uhićenom bivšem premijeru Kosova Agimu Cekuu na 72 sata. Ceku je uhićen na bugarsko-makedonskoj granici, temeljem potjernice Interpola, dok je putovao u Sofiju, gdje je navodno pozvan na službeni sastanak sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bugarske.

Bugarski državni tužitelj Boris Velčev izjavio je da čeka dokumentaciju Interpola, nakon čega će odlučiti hoće li Ceku biti izručen Srbiji, čije ga tužiteljstvo tereti za ratne zločine.

Prema pisanju bugarske agencije BTA, procedura o izručenju trajat će tri dana.

Iako su iz Socijaldemokratske partije Kosova, čiji je Ceku predsjednik, priopćili da je bivši premijer službeno putovao u Bugarsku, u bugarskom Ministarstvu vanjskih poslova tvrde da Agim Ceku nije imao službeni poziv.

"Ceku nije imao službeni poziv i Ministarstvo nije obavješteno da bivši premijer Kosova ima takvu vrstu poziva", izjavio je agenciji Fokus zamjenik bugarskog ministra vanjskih poslova Milen Keremečijev.

Međutim, bivši ministar vanjskih poslova Solomon Pasi izjavio je da je on pozvao Cekua u posjet Bugarskoj.

Ceku je temeljem Interpolove tjeralice prvi put uhićen 2003. u zračnoj luci u Ljubljani, a drugi put godinu kasnije na aerodromu u Budimpešti, ali je u oba slučaja pušten. U svibnju godine, Ceku je protjeran iz Kolumbije.

Vezane vijesti

Srpski pritisak nije uspio: Bugarska neće ispitati odluku o oslobađanju Agima...

Srpski pritisak nije uspio: Bugarska neće ispitati odluku o oslobađanju Agima Çekua

Usprkos diplomatskom pritisku srpskih političara koji su na sve načine pokušali uvjeriti Bugarsku da ponovno uhiti, a potom i isporuči bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika