25.06.2009. / 23:55

Autor: Ivica Medo

Šokantna vijest

Video: Umro Michael Jackson (29. kolovoza 1958. - 25. lipnja 2009.)

"Kralj popa" Michael Jackson, kako prenose američki web portal TMZ, večeras je preminuo u Los Angelesu od srčanog zastoja

Michael JacksonMichael Jackson

Nakon jakog srčanog napada u svojoj kući u Holmby Hillsu 50-godišnja pop zvijezda kolima je hitne pomoći u večernji satima prevezena u jednu od bolnica u Los Angelesu, a prema informacijama američkog portala TMZ, kad je Jackson stigao u bolnicu nije imao pulsa i liječnici ga nisu uspjeli vratiti u život.

CNN prenosi kako je Jackson pretrpio srčani zastoj, odnosno njegovo srce je prestalo pumpati krv u organizam i nakon nekog vremena uslijedila je smrt.

Hitna pomoć stigla je u Jacksonov dom nakon poziva na 911 jednog člana osoblja vile u kojoj je stanovao "kralj popa".

Prema informacijama TMZ-a Jacksonova sestra La Toya pohitala je bolnicu nakon vijesti da joj je brat pretrpio jak srčan udar.

Neke poznate osobe već su izrazile sućut Jacksonovoj obitelji preko web portala TMZ.

Arnold Schwarzenegger: "Izgubili smo velikog zabavljača i pop ikonu. Moji molitve upućene su njegovoj obitelji, prijateljima i fanovima."

Diddy: "Pokazao mi je da se ritam može vidjeti. Došao je na svijet da bih radio glazbu. Zbog njega vjerujem u čaroliju."

Ice T: "Počivaj u miru Mike. Ljudi mogu reći što god žele, ali ti si bio jedinstven. Nedostajat ćeš nam. I zapamti, ti si najveći."

John Mayor: "Vijest me zatekla u studiju. Nastao je muk. Zaštitni znak naše kulture, naš DNA je otišao. Oplakivat ćemo ga jer je s njim otišao jedan djelić nas, a za to vrijeme djeca će slušati Thriller na playeru."

Lindsay Lohan: "Prenesite moje molitve Michaelovoj obitelji. Osjećam se užasno..."

Maron Wayans: "Šaljem Michaelu i njegovo obitelji moje molitve, moju ljubav i moje srce. Jako se molim za njega. Nadam se da vijest nije istinita."

Pete Wentz: "Ne mogu vjerovati da je to istina. Moje su molitve i misli s Michaelom."

Kim Kardashian: "Ovo je šokantna vijest. Ne mogu vjerovati da je Michael otišao... Volim njegovu obitelj, moje su molitve s njima."

Quincy Jones, dugogodišnji producent i možda najzaslužniji čovjek za superzvijezdani status Michaela Jacksona, bio je shrvan od bola kad je doznao žalosnu vijest:

"Jako sam potresen ovom tragičnom i neočekivanom vijesti. Jednostavno nemam riječi za to što se dogodilo. Michael je otišao tako iznenada i tako mlad. Božji blagoslov spojio nas na projektu The Wiz i dopustio nam da napravimo ono što smo učinili 80-tih. Glazbu koju smo stvorili u to vrijeme od albuma Off The Wall i Thrillera do Bad sluša se do današnjih dana na svakom kutku zemaljske kugle, a razlog tome je što je on imao sve: talent, profinjenost, profesionalizam i predanost poslu. Njegov doprinos glazbi i nasljeđe koje je ostavio iza sebe pamtit će se zauvijek."

Biografija

Michael Joseph Jackson rodio se 29. kolovoza 1958. u gradiću Gary, država Indiana. Iza sebe je ostavio troje djece (Michael Joseph Jackson, Jr., Paris Michael Katherine Jackson i Prince "Blanket" Michael Jackson II).

U fantastičnoj glazbenoj karijeri Jackson je osvojio 13 Grammyja i prodao 750 milijuna albuma. Njegov album Thriller iz 1982. prodan je diljem svijeta u 55 milijuna kopija i najprodavaniji je album u povijesti moderne glazbe.

S vokalnim mogućnostima Marvina Gayeja i Stevie Wondera, te s plesnim sposobnostima Jamesa Brawna postao je najveća pop-rock zvijezda svoje epohe. S tek nepunih jedanaest godina pojavio se na velikoj sceni 1968. kad su Jackson Five potpisali ugovor s izdavačkom kućom Motown.

Hitovi poput Hits like I Want You Back, ABC, The Love You Save i I'll Be There dospjeli su do prvog mjesta top-lista u SAD-u 70-tih godina. Jackson 5 postala je prva pop grupa u povijesti čija su prva četiri singla završila na vrhu američkih ljestvica.

Nije prošlo dugo i najmlađi član Jackson 5 prešao je svoju stariju braću. Uslijedila je Michaelova serija hitova poput Got To Be There i Rockin' Robin.

Do sredine 70-tih mladi Michael Jackson gurao je usporedno dvije karijere, solo i zajedno s braćom u Jackson 5. U tom razdoblju skupina je prešla u izdavačku kuću Epic, promijenili su ime u Jacksons.
U isto vrijeme Michael je radio na mjuziklu The Wiz, "crna verzija" Čarobnjaka iz Oza u kojoj je Dorothy igrala Diana Ross.

Jackson je na snimanju susreo čovjeka koji će ga kasnije pretvoriti u superzvijezdu. Taj čovjek zvao se Quincy Jones, producent, kompozitor i aranžer u jednoj osobi. Jones je do tada napravio niz hitova za Franka Sinatru, Arethu Franklin i Georgea Bensona, a u Jacksonu je prepoznao tinejdžera od kojeg se može napraviti najveća zvijezda.

Iz njihove prve suradnje 1979. izašao je album Off The Wall. Bio je to prvi album jednog izvođača u prvom solo albumu s tri hita u prvih deset američke ljestvice: Don't Stop Till You Get Enough, Rock With You i She's Out of My Life.

Četiri godine kasnije došao je Thriller, album koji je odredio karijeru Michaela Jacksona. Bio je to miks diska, R&B i funka na kojem se našlo sedam hit singlova i koji je postao najprodavaniji album u povijesti s najmanje 55 milijuna prodanih kopija.

Jackson je već u to vrijeme eksperimentirao s video tehnikom i tada novu tehnologiju podigao je na višu razinu. Prateći spot za album i pjesmu Thriller, koji u orginalnoj verziji traje 16 minuta, režirao je John Landis, a njegov uradak prepun specijalnih efekata postavio je sasvim nove standarde. "Horror glas" koji se pojavljuje u spotu utjelovio je Vincent Price, veteran horror filmova.

Uz uspješnu solo karijeru, Jackson je u to vrijeme snimio seriju hit-dueta s Paulom McCartneyjom, a najpoznatije su Girl Is Mine i Say, Say, Say. Odnosi s McCartneyjom su zahladili 1985., kada je njega i Yoko Ono nemilosrdno prelicitirao na aukciji za prava na više od 250 pjesama Lennona i McCartneyja.
Iste godine Jackson je zajedno s Lionelom Ritchiejem napravio humanitarni hit za pomoć Africi - We Are The World. Pjesma je dosegla prvo mjesto na američkoj ljestvici.

Godine 1987. Jackson snima svoj treći i posljednji album pod produkcijskom palicom Quincy Jonesa - Bad. Pet pjesama s albuma doseglo je prvo mjesto na američkoj ljestvici, uključujući hitove Man in the Mirror i Dirty Diana, a album je podržan sa 17 minuta dugim videospotom u režiji Martina Scorsesea. Promocija albuma trajala je godinu dana, što je najduža promocija u povijesti do tada.

Jackson 1991. izdaje album Dangerous, a singlovi poput Heal the World i Black and White postali su svjetski hitovi usprkos njegovom sve češćem pojavljivanju na naslovnicama tabloida u negativnom kontekstu.

Prvi znakovi Jacksonova pada dogodili su se 1995., kada je snimio kompilaciju starih hitova pod nazivom HIStory, ali po prodaji nije dosegao ni približno prethodne albume premda je kompilaciju pratila do tada neviđena reklamna kampanja "teška" 30 milijuna dolara. Jesu li tome uzrok bile brojne plastične operacije i spekulacije oko njegovih spolnih preferencija ili je možda samo u pitanju bilo okretanje publike rapu i hip-hopu, pitanje je za debatu.

U to vrijeme "zakačio" se i sa svojim bivšim prijateljem Stevenom Spielbergom koji je njegovu pjesmu They Dont't Care About Us, u kojoj postoji stih "Jew me, sue me", označio kao antisemitskom.
Jacksonov posljednji album Invincible izašao je 2001., a u to vrijeme njegova vanjština bila je u potpunosti promijenjena u odnosu na mlađe dane.

Početkom novog milenija Jackson je "zaratio" i sa svojom izdavačkom kućom Sony zaprijetivši da će je napustiti, a u tom razdoblju zapada i u ozbiljnu financijsku krizu.

Nakon što je 2003. izdao dokumentarac Living with Michael Jackson, Jackson je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika na svojem ranču Neverland. Nakon dvogodišnjeg suđenja, sud je odbacio sve optužbe na račun Jacksona.

Kako bi izašao iz financijske krize Jackson je pokrenuo seriju koncerata diljem svijeta. Turneja je trebala započeti idućeg mjeseca u Londonu.

Vezane vijesti

Michael Jackson želio normalan život za svoju djecu

Michael Jackson želio normalan život za svoju djecu

Michael Jackson nastojao je da mu djeca nose maske kako bi zajamčio njihovu anonimnost i omogućio im normalno djetinjstvo, suprotno onome koje je sam… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 26.06.09. 00:38

jeste li sad sretni, bando novinarska?


registracija
23/6/09

raatko, 26.06.09. 07:12

odlazak jedne od najvećih pop legendi 20. st.
r.i.p.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika