26.06.2009. / 14:08

Autor: Nacionalova redakcija

Ruse ubija alkohol: Više od pola građana umire jer pije

David Zaridze, Direktor Ruskog centra za istraživanje raka i jedan od pokretača ovog istraživanja, smatra kako je udvostručena potrošnja alkohola između 1987. i 1994. godine glavni krivac povećanju smrtnosti u Rusiji

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRuski znanstvenici, koji su zajedno sa britanskim i francuskim kolegama duže vrijeme provodili istraživanja o uzrocima smrti ruskih građana, nedavno su objavili rezultate, prema kojima čak 52 posto Rusa umire zbog - alkohola. Ovi su rezultati posebno zabrinjavajući ako je poznato da prema statistikama manje od četiri posto građana svijeta u prosjeku umire od problema prouzročenih zloupotrebom alkohola. Kako prenose agencije, znanstvenici su istražili gotovo 49.000 smrtnih slučajeva mladih i sredovječnih stanovnika između 1990. i 2001. godine u tri industrijska grada koji se nalaze na Sibiru.

Prema njihovoj procjeni, pravi početak negativnog trenda uslijedio je nakon 1987., kada je predsjednik Mihail Gorbačov ukinuo restrikcije na prodaju alkohola. Taj je potez uzrokovao smrt najmanje 3 milijuna života. Drugi znanstvenici međutim kao glavne razloge koji su uzrokovali povećanje smrtnosti nakon pada SSSR-a mogu se objasniti raspadom zdravstvenog sustava u postsovjetskoj eri, gubitku radnih mjesta, kao i promjenu u prehrani te povećanju broja pušača.

David Zaridze, Direktor Ruskog centra za istraživanje raka i jedan od pokretača ovog istraživanja, smatra međutima kako je udvostručena potrošnja alkohola između 1987. i 1994. godine glavni krivac povećanju smrtnosti u Rusiji. U tom je naime razdoblju prosječni Rus pio 10,5 litara čistog alkohola godišnje, za razliku od 5 litara, koliko se pilo za vrijeme SSSR-a.

Danas je očekivani životni vijek u Rusiji uvjerljivo najniži u Europi. Prema istraživanju UN-a, muškarac rođen u Rusiji 2006. može očekivati da će živjeti nešto više od 60 godina, a žena oko 73. Primjerice, u zapadnoj Evropi je prosječan očekivani vijek 77 godina za muškarce i 82 za žene.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika