27.06.2009. / 10:36

Autor: Hina

'Novi' financijski poredak: SAD se ogradio od glavnih UN-ovih reformi

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaUN-ov skup o globalnoj gospodarskoj krizi prihvatio je u petak pozive za reformom svjetskog financijskog sustava, no Sjedinjene Države ističu da Svjetska organizacija nema ovlasti narediti promjene.

Nakon višemjesečnih pregovora, više od 140 članica Opće skupštine UN-a koncenzusom je prihvatilo rezoluciju na 15 stranica u kojoj se poziva na veću ulogu UN-a u oblikovanju globalne gospodarske politike.

Prema očekivanjima, predstavnik SAD-a pročitao je izjavu kojom se SAD ograđuje od dijelova rezolucije, uključujući i one o reformi financijskih ustanova poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

"Čvrsto smo uvjereni da UN nema mandat ili stručnjake za suvisao dijalog ili davanje uputa u pitanjima kao što su sustav rezervi i međunarodne financijske institucije", rekao je američki izaslanik John Sammis.

U zajedničkoj rezoluciji poziva se, među ostalim, na veću zastupnjenost zemalja u razvoju i veću jednakost spolova u MMF-u i Svjetskoj banci.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika