27.06.2009. / 11:41

Autor: Hina

Karzai poziva talibane da glasuju na afganistanskim izborima

Neki dijelovi Helmanda u potpunosti su pod kontrolom talibana, koji često napadaju afganistansku policiju koja je slabije opremljena i slabije obučena od afganistanske vojske ili međunarodnih snaga

Foto: ReutersFoto: ReutersAfganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u subotu svoju "talibansku braću" da se prijave na izborne liste i glasuju na predsjedničkim i regionalnim izborima 20. kolovoza, umjesto da napadaju i pokušavaju ugroziti održavanje glasovanja.

"Pozivam sve Afganistance... da sudjeluju na izborima i tako učine uslugu ovoj zemlji", rekao je afganistanski predsjednik, kandidat za drugi mandat, na konferenciji za novinare u predsjedničkoj palači.

On se posebno obratio "talibanskoj braći", kao i svim drugim Afganistancima koji su u inozemstvu, u "oporbi".

"Pozivam ih da se vrate u svoju zemlju, da uzmu biračke karte, da se upišu (na izborne liste) i da sudjeluju na glasovanju", rekao je Karzai, favorit na izborima.

"Pozivam ih da odbace nasilje, ne samo na izborni dan nego zauvijek, da prestanu žrtvovati afganistanski narod, da pruže ruku svojoj državi i pomognu joj da ima dobre uvjete za održavanje izbora", dodao je.

Istovremeno, lokalne su vlasti objavile da je osam policajaca ubijeno u noći na subotu u napadu skupine talibana na njihovu postaju u vrlo nestabilnoj provinciji Helmand, uporištu talibana i glavnoj zoni proizvodnje opijumskog maka u zemlji.

Britanske i američke snage vode već nekoliko dana operacije velikih razmjera u toj regiji.

Neki dijelovi Helmanda u potpunosti su pod kontrolom talibana, koji često napadaju afganistansku policiju koja je slabije opremljena i slabije obučena od afganistanske vojske ili međunarodnih snaga.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika