29.06.2009. / 07:18

Autor: Hina

EU će odgovoriti na svako iransko maltretiranje diplomata "snažno i zajednički"

"EU poziva Iran i njegove vlasti da prekinu neprijateljstvo spram država članica EU-a kao i zemalja partnera EU i njihovih državljana i oslobode novinara iz EU-a koji je još uvijek u pritvoru", rekao je Kohout

David MilibandDavid MilibandMinistri vanjskih poslova zemalja Europske unije složili su se u nedjelju da Unija na svako iransko zastrašivanje europskog diplomatskog osoblja u Teheranu odgovori "snažno i zajednički".

Ministar vanjskih poslova Češke, trenutne predsjedateljice EU-a, Jan Kohout rekao je da su europski ministri zatražili od Irana da odmah oslobodi sve lokalne zaposlenike britanskog veleposlanstva u Teheranu i grčkog novinara, koje su privele iranske vlasti.

"Također je odlučeno da će se na iransko uznemiravanje i zastrašivanje diplomatskog osoblja europskih zemalja odgovoriti snažno i zajednički", rekao je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband nakon sastanka ministara.

Iran je priveo nekoliko lokalnih iranskih djelatnika britanskog veleposlanstva u Teheranu, kako su izvijestili mediji, što predstavlja eskalaciju spora s Britanijom koju je vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei proglasio "najpodmuklijim" iranskim protivnikom.

"EU poziva Iran i njegove vlasti da prekinu neprijateljstvo spram država članica EU-a kao i zemalja partnera EU i njihovih državljana i oslobode novinara iz EU-a koji je još uvijek u pritvoru", rekao je Kohout.

"EU snažno osuđuje proizvoljna uhićenja i represiju nad članovima civilnog društva", rekao je Kohout.

Miliband je rekao da je četvero od devetero iranskih djelatnika britanskog veleposlanstva oslobođeno te da London čeka vijesti o oslobađanju ostalih.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika