29.06.2009. / 09:45

Autor: Martina Čizmić

Mladina: Može li kredibilnost donijeti Sloveniji otvoreno more?

Ni Bildt nije bio mnogo dalje kada je rekao da će "Hrvatska ostati izvan Europe, a Slovenija izgubiti kredibilnost", zbog neriješenog bilateralnoga pitanja

Hoće li pitanje granice na moru stajati Sloveniju njene europske kredibilnosti?Hoće li pitanje granice na moru stajati Sloveniju njene europske kredibilnosti?Nakon što su prekinuti pregovori za rješavanje graničnog pitanja između Slovenije i Hrvatske, slovenski mediji nagađaju što će biti dalje. I baš kao što su prije nekoliko mjeseci razglabali o značenju riječi "pravičnost", sada raspravljaju o riječi "kredibilnost".

Tako komentator slovenske Mladine, Franček Rudolf ističe kako je upravo kredibilnost valuta koja se cijeni u Europi.

"Švedski ministar vanjskih poslova tješi se s kredibilnošću, riječima da kredibilnost u ovoj Europi igra neku ulogu, odnosno da kredibilnost drži Europu na životu", piše Mladinin komentator i dodaje kako bez obzira na to tko predsjeda EU, još uvijek nije pronađen dovoljno prepoznatljiv političar koji će i ljude u Europi uvjeriti u njenu kredibilnost.

Upravo zato, osvrnuo se na dosadašnji tijek pregovora oko rješavanja graničnog pitanja i naveo nekoliko izjava hrvatskog premijera Ive Sanadera, ali i švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta. Prije svega istaknuo je kako je Sanader u svojoj retorici rekao kako su "Hrvatska i Europska unije taoci Slovenije. Hrvatska jer ne može u EU, a EU jer se zbog Slovenije ne može širiti".

Ni Bildt nije bio mnogo dalje kada je rekao da će "Hrvatska ostati izvan Europe, a Slovenija izgubiti kredibilnost", zbog neriješenog bilateralnoga pitanja.

"Pitanje slovenskog pristupa otvorenom moru nikako nije bilateralno pitanje dviju susjednih država. Dok Slovenija nije bila europska članica, tako nije imala razloga da to pitanje podiže. Nije bila dovoljno kredibilna. No, ako Slovenija ni danas nije kredibilna, onda ni Europa nije baš kredibilna", promišlja Mladinin komentator.

Na kraju zaključuje kako bi možda trebali vjerovati Sanaderu i Bildtu, kada tvrde da je nedostatak kredibilnosti veća prijetnja planetu od globalnog zagrijavanja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika