29.06.2009. / 12:35

Autor: Andrea Belin

Medicina iz kućne radinosti: Prirodni lijekovi koji sigurno pomažu

Naši preci su godinama otkrivali koje su biljne vrste pogodne za liječenje, i nisu griješili. Stoga, prje odlaska u ljekarnu, razmislite što možete napraviti sami

Prirodni lijekovi uglavnom nemaju nuspojavaPrirodni lijekovi uglavnom nemaju nuspojavaVećina nas kada osjeti primjerice prehladu ili bolove u grlu pomahnita za antibioticima. Međutim, bolove je moguće ublažiti i nekim prirodnim lijekovima koje možete napraviti kod kuće. Naši preci su godinama otkrivali koje su biljne vrste pogodne za liječenje. Napravite i vi neke prirodne preparate stare više od tri tisuće godina i ublažite neke od najčešćih zdravstvenih tegoba!

Bol u grlu

Zbog različitih virusa, naprezanja glasa ili suhog zraka, grlo se nadražuje. Kako bi ublažili bolove pomoći će vam sljedeći pripravci:

Zeleni čaj s medom
Listove zelenog čaja prelijte šalicom vruće vode i poklopite. Ostavite da stoji otprilike pet minuta. Procjedite čaj, dodajte žličicu meda i isperite grlo četiri puta dnevno po pet minuta.

Jaje sa sezamon i šećerom
Jaje umutite sa žličicom sezamovog ulja i pola žlice šećera. Prokuhajte dva i pol dcl vode. Lagano mješajte i postepeno dodavajte smjesu od jaja, sezama i šećera. Sve zajedno kuhajte otprilike tridesetak sekundi. Napitak ohladite i pijte dva puta dnevno.

Proljev

Kada se organizam pokušava osloboditi različitih bakterija, virusa i određenih aditiva iz hrane, javlja se proljev. Tada je potrebno umiriti želudac, a u tome će vam pomoći:

Jabuka
Ogulite i očistite jabuku, iscjeckajte na kriške i kuhajte na pari dok ne omekša. Pojednite jednu dnevno.

Pečeni zeleni čaj
Bez ikakvih masnoća prepecite, uz stalno miješanje žlicu zelenog čaja. Prebacite ga u šalicu i prelijte s dva i pol dcl prokuhane vode. Ostvaite da stoji pet minuta, procijedite i popijte.

Masaža želuca
Dlanom desne ruke masirajte želudac na predjelu pupka. Povremeno nježno pritisnite. S masiranjem krenite s donje desne strane želuca. Lagano pomičite ruku do desnih rebara, preko sredine prema lijevoj strani rebara i na kraju prema donjoj lijevoj strani želuca.

Upala mokraćnih kanala i mjehura

Upalu na ovim mjestima izazivaju bakterije. Simptomi su pritisak u mjehuru te bol i peckanje za vrijeme mokrenja. Kako bi izbjegli ovakve neugodnosti, pomoći će vam:

Sok od brusnice
Svakodnevno pijte tri šalice soka od brusnice, čiji sastojci ubijaju bakterije. Uz to pijte puno obične vode jer ćete ubrzati izbacivanje bakterija.

Sok od celera
Tri puta dnevno pijte tri čašice soka od celera napravljenog u sokovniku.

Oblozi od luka
Šaku bijelog luka usitnite i stavite na pamučnu krpu. Oblog držite sat vremena na pupku. U slučaju da primjetite alergijsku reakcije, maknite oblog.

Vezane vijesti

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Okrugli stol: Hrvatska previše troši na lijekove

Hrvatska na lijekove troši više nego što bi trebala s obzirom na rast bruto društvenog proizvoda (BDP), istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Ima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika