29.06.2009. / 15:32

Autor: Hrvoje Šimičević

Pomračenje desnog uma: Hrvatski list se izbljuvao po predsjedniku RH

List koji je poznat po tome da ne ljubi previše osobu koja je naslijedila pokojnog Franju Tuđmana, pozabavio se u zadnjem broju s Mesićevim govorom, kojeg je ovaj izustio u šumi Brezovica kod Siska, gdje se prije 68 godina, 22. lipnja 1941. osnovao prvi partizanski odred

Naslovnica posljednjeg broja Hrvatskog listaNaslovnica posljednjeg broja Hrvatskog lista"Apage satanas" inače je imperativna rečenica, koja se piše velikim uskličnikom. Sam imperativ 'apage' koristio se u antičkoj Grčkoj, kojim je određeni pojedinac poručivao drugom pojedincu da, ukratko, odjebe.

Tek u srednjovjekovnoj Europi emancipiran je pojam 'Apage satanas' (odlazi Sotono), a do danas se ponekad koristi u egzorcizmu kojeg izvodi prigodno obučeno svećenstvo. Posljednji broj desničarskog tjednika Hrvatski list pronašao je sasma drugu namjenu za ovaj pravovjernički usklik. Naime, na naslovnici najsvježijeg broja rečenog lista, osvanula je upravo ta rečenica: Apage, Satanas. Uskličnik. Na zaglavlju iste stranice piše: 'Čovjek koji slavi masovne zločine nad Hrvatima', a sve je to uokvireno s prigodnom fotografijom čovjeka prema kojem je usmjerena ova egzorcistička misao: predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Naime, list koji je poznat po tome da ne ljubi previše osobu koja je naslijedila pokojnog Franju Tuđmana, pozabavio se u zadnjem broju s Mesićevim govorom, kojeg je ovaj izustio u šumi Brezovica kod Siska, gdje se prije 68 godina, 22. lipnja 1941. osnovao prvi partizanski odred.

Valja naglasiti kako Hrvatski list nije ni prvi ni posljednji koji se upustio u 'analizu' recentnog Mesićeva govora, kao ni to da se od Hrvatskog lista moglo očekivati nešto drugačije. Međutim, ovaj se pokušaj - inače 'ozbiljno' napisan i lišen bilo kakve satire - razlikuje po samoj retorici kojom je isporučen na kioske prije nekoliko dana. Naime, pod nazivom 'Provokator s Pantovčaka - Apage satanas', glavni urednik i direktor Hrvatskog lista Ivica Marijačić napisao je tekst koji vrvi teškim i utuživim kvalifikacijama usmjerenim prema Mesiću, bilo da je riječ o osobi, ili predsjedničkoj instituciji koju on predstavlja.

U pokušaju da na osebujan način iz još osebujnije ideološke pozicije secira svaku rečenicu Mesićeva govora u Brezovici, Marijačić naime upotrebljava naramak težih uvreda. Tako priopćava čitateljima kako je Mesića prilikom govora u Brezovici obuzeo 'boljševički bijes'; piše i da će svako iole obrazovan prepoznati 'natruhe psihopatologije' u govoru, što, 'međutim od Mesića nije iznenađenje'; ne libi se ni kazati da Mesić 'naravno namjerno laže', kao ni to da Mesić sve govori iz perspektive svoga oca, 'partizanskog zločinca iz Orahovice'; ističe da je Mesić 'krivotvoritelj' kada govori da 'NDH nije bio izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću', i trijumfalno zaključuje da Mesić 'svojim bjesnilom' maltretira hrvatski narod.

Dodaje, također, i da je Mesić 'očiti provokator i ubačeni udbaš u Tuđmanove redove'.

Kako bi iz svoga kuta gledanja pokazao sve predsjednikovo konvertitstvo, prvo pero Hrvatskog lista poentira sa 'zgodnom' anegdoticom koja Mesića 'razgoljuje u pravom smislu te riječi': naime, kao iskazanog šovinistu. Kako bi ilustrirao i potvrdio svoju tezu, vratio se Marijačić u mračne 90-te godine, i režimsko razdoblje opjevanog Mesićevog prethodnika. Tada je, kaže Marijačić, današnji hrvatski predsjednik 'pjevao ustaške pjesme i prijetio Srbima da će iz Hrvatske odnijeti blato na svojim opancima.'

'Ukratko rečeno', piše Marijačić, 'jedna nevjerojatna količina gluposti, neznanja, iracionalnosti i laži, zbog kojeg bi ga, dakako, kada bi bio normalan i častan čovjek, trebalo biti sram, ali sve indicije govore da ga on kao takav nema'.

Na kraju svoga uratka, glavni urednik Hrvatskog lista ukratko je spomenuo i Mesićeve 'suradnike'. "Oko njega je uvijek istih stotinjak nostalgičara i udbaša, ili jednostavno trbuhozboraca koji zbog koristi podnose s lakoćom sve njegove invektive i usput mu plješću. Njihovom se pljesku ne treba čuditi kao ni odobravanju Ive Josipovića, koji je ionako pokazao da ne želi ni kao potencijalni kandidat biti nešto više od Mesićeva klona, ili Vesne Pusić koja je izrasla u protuhrvatski nastrojenom obiteljskom miljeu". Ukratko: Apage satans!

Inače, Marijačićev tekst dijelom podsjeća na nedavni uvodnik prvog pera Glasa koncila Ivana Miklenića, koji je metaforama zamaskirao ono što se iz nekog razloga nije usudio poručiti Stjepanu Mesiću imenom i prezimenom. Podsjetimo, Miklenić je napisao da je jedan 'dužnosnik' zapravo 'veleizdajnik' i krajnje 'sluganski' raspoloženi pojedinac, koji je pak 'zabio nož u leđa' pojedinim hrvatskim 'nastojanjima', jer je u prijevodu: Mesić kritizirao Sanadera zbog topnički dnevnika.

Zanimljivo, Miklenić, ni nitko iz nomenklature kojoj pripada, nije dosad upotrebljavao usklik 'Apage satanas' kada se pro(ka)zivalo Stjepana Mesića, iako bi to možda bilo prigodnije, nego da se toga verbalnog oružja latio urednik ove tiskovine.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 29.06.09. 22:59

Neka neko kaže popu pop, bobu bob a satanasu satanas!


registracija
23/6/09

raatko, 30.06.09. 07:04

zašto se takvi izbljuvci trpe u medijskom prostoru? kako list koji propagira mržnju, netoleranciju i najniže civilizacijske 'vrijednosti' može uopće izlaziti u zemlji koja bi u Evropu?


registracija
30/6/09

jebivjetar, 30.06.09. 23:38

Boli Predsjednika čuna za imbecile iz nekakvih guzic-papir novina ! Hrpica krezubih ustaša s flajbazom u guzici !


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 01.07.09. 00:19

Kaj Mikleniću i sličnima više nije milo pozivati se na časnu povijest kršćanskog služenja -ili sluganstva- Hrvatske kao "predziđa kršćanstva" i dodvoravanja papi na vrlo djetinji način ovaca koje ne mogu bez autoritativnog pastira i na kojima profitiraju i neke hrvatske stranke busajući se, ponekad samo proračunato deklarativno u katolička i nacionalna prsa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika