30.06.2009. / 13:07

Autor: Hina

Amerikanci predaju gradove Iračanima

Od utorka je zadaću nadzora iračkih gradova preuzelo pola milijuna iračkih policajaca i 250.000 iračkih vojnika, prenosi agencija AFP

Foto: Nacionalova arhivaFoto: Nacionalova arhivaSporazumnim povlačenjem američkih vojnika iz gradova, Irak je od utorka, šest godina nakon američke invazije, preuzeo odgovornost za sigurnost svih svojih urbanih sredina i tim je povodom iračko vodstvo pozvalo je narod na jedinstvo, prenose agencije.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha potpisala je 2008. američko-irački sporazum o statusu vojnih snaga, tzv. SOFA sporazum, kojim je dogovoreno potpuno povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih iračkih gradova do 30. lipnja.

Irački predsjednik Džalal Talabani i premijer Nuri Al-Maliki u svojim su govorima, koje je prenijela državna televizija, odali počast brojnim žrtvama i pozvali na jedinstvo zemlje.

"Dok slavimo ovaj dan, nećemo zaboraviti svu gorčinu gubitaka koje smo pretrpjeli zbog očajničkih pokušaja Al-Kaide i ostataka stranke Bas da destabiliziraju zemlju i šire paniku", rekao je Talabani, prenosi Reuters.

Ti gubici učinit će nas "još odlučnijima da idemo naprijed, nadahnuti dušama mučenika", dodao je irački predsjednik.

Na iračke žrtve podsjetio je i premijer Al-Maliki. "Zbog mučenika i ranjenih moramo održati jedinstvo zemlje i održati uspjehe koje smo ostvarili", rekao je premijer pred okupljenim predstavnicima iračkih snaga sigurnosti. Podsjetio je da su "teroristi ciljali Irak, njegovo jedinstvo i jedinstvo iračkog naroda. (...) Tim su pokušajima željeli vratiti Irak u sektaško nasilje ... no hvala bogu doba sektaštva je iza nas", rekao je premijer.

Od utorka je zadaću nadzora iračkih gradova preuzelo pola milijuna iračkih policajaca i 250.000 iračkih vojnika, prenosi agencija AFP.

Povlačenje američkih borbenih snaga iz svih većih i manjih gradova u Iraku dovršeno je tijekom vikenda uoči krajnjeg roka 30. lipnja, a u ponedjeljak je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell poručio da je "sveukupno, sigurnosno stanje dovoljno stabilno da bi iračke snage mogle preuzeti tu dodatnu odgovornost".

U ponedjeljak navečer stanovnici Bagdada okupili su se u najvećem gradskom parku i slavili povlačenje uz poznate iračke izvođače.

Dio američkih snaga bit će prebačen u Afganistan, gdje je već 57.000 američkih vojnika.

Više od 130.000 američkih vojnika ostat će u Iraku, a mnogi od njih nastavit će raditi s iračkim postrojbama. Time će američka nazočnost u Iraku ostati dovoljno snažna da može odgovoriti na svaki incident u kojem Iračani mogu zatrebati pomoć, poručio je Pentagon.

SOFA sporazum predviđa povlačenje svih američkih borbenih snaga iz Iraka do kraja 2011. godine

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika