30.06.2009. / 18:08

Autor: Nacionalova redakcija

Karadžić: 'Ne osjećam se krivim ni po jednoj točki optužnice'

„On nikada nije sudjelovao u bilo kakvom udruženom zločinačkom poduhvatu, niti snosi odgovornost nadređenog za zločine iz optužnice. Karadžić nije kriv ni po jednoj točki optužnice", stav je obrane uoči suđenja Karadžiću

Radovan Karadžić s Ratkom MladićemRadovan Karadžić s Ratkom MladićemBivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić izjavio je danas u predprocesnom podnesku na Haaškom sudu kako se ne osjeća krivim za genocid i zločine nad nesrpskim stanovništvom koje je počinio do sredine 90-ih godina.

Kako prenosi Beta, Karadžić je kazao kako će njegova obrana na suđenju biti usmjerena na tezu da "nikada nije planirao, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomogao i podržao nijedan od zločina iz optužnice".

„On nikada nije sudjelovao u bilo kakvom udruženom zločinačkom poduhvatu, niti snosi odgovornost nadređenog za zločine iz optužnice. Karadžić nije kriv ni po jednoj točki optužnice", stav je obrane uoči suđenja Karadžiću.

Početak suđenja očekuje se u kolovozu, a optužbe tužiteljstva su ponajprije usmjerene prema etničkom čišćenju u BiH od 1992. do 1995. godine, genocidu u Srebrenici, teroru koji je počinjen prema civilima u Sarajevu te uzimanju osoblja UN-a kao taoce u ratu. Karadžić je najavio da će pobijati sve navode optužnice, jer „želi imati suđenje zasnovano na poštovanju principa koji od tužitelja traži da dokažu ono što tvrde van svake razumne sumnje".

Također traži od nadležnih tijela da smanje obujam optužnice, 'jer će se na taj način suđenje lakše odvijati'. Konkretno, bivši predsjednik RS-a je u dvije točke optužen za genocid u Srebrenici i još 11 općina u BiH, a u preostalih devet točaka za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije, nehumana djela, teroriziranje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih taoca.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika