30.06.2009. / 18:35

Autor: Hina

'Sjeverna Koreja obogađuje uran i otvara put prema izradi atomskog oružja'

Sjeverna Koreja je u početku ovog mjeseca na UN-ove sankcije zbog najnovijega nuklearnog pokusa odgovorila najavom da počinje obogaćivati uran za reaktor na tešku vodu

Foto: ReutersFoto: ReutersJužnokorejski ministar obrane Sang-hi Li u utorak je rekao kako se čini da Sjeverna Koreja obogaćuje uran, što bi joj moglo otvoriti još jedan put prema izradi atomskog oružja.

"Jasno je da oni to nastavljaju", rekao je Li u govoru pred parlamentarnim zastupnicima, dodavši kako je takav program mnogo lakše skriti nego sadašnje aktivnosti povezane s plutonijem.

Sjeverna Koreja je u početku ovog mjeseca na UN-ove sankcije zbog najnovijega nuklearnog pokusa odgovorila najavom da počinje obogaćivati uran za reaktor na tešku vodu.

Stručnjaci tvrde da ta siromašna zemlja nema potrebnu tehnologiju i resurse za izgradnju skupog reaktora, ali bi mogla taj program iskoristiti kao paravan za obogaćenje urana za oružje.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika