01.07.2009. / 11:02

Autor: Hrvoje Šimičević

Plati 400 kuna ili ne dolazi u crkvu: Poduzetni svećenik uvodi 'porez na dodatnu vjeru'

Što se događa u protivnom, ukoliko se dakle netko ogluši u paterove direktive? Svaki pojedinac ili skupina koja se može deklarirati kao obitelj u tom slučaju nemaju pravo na krštenje, pričesti, krizme, ženidbe u crkvi ili, nedaj Bože, kad umru, pogrebe

Župnik u Župi sv. Maksimilijana Kolbea u zagrebačkom Bijeniku, poznat kao pater Ivan Miškić, suočen s činjenicom da mu nitko ne dolazi na njegove mise, pa zbog toga trpi i sveta kasa, odlučio je svoju pastvu prisiliti da mu obavezno i dodatno plaća crkvene usluge. Koristeći parolu 'onaj koji plati, spasenje će mu biti bliže', pater se Miškić ingeniozno dosjetio raspisati ultimatum u kojem svoje vjernike podsjeća da odsad moraju plaćati oko 400 kuna godišnje, po domaćinstvu. Što se događa u protivnom, ukoliko se dakle netko ogluši u paterove direktive? Svaki pojedinac ili skupina koja se može deklarirati kao obitelj u tom slučaju nemaju pravo na krštenje, pričesti, krizme, ženidbe u crkvi ili, nedaj Bože, kad umru, pogrebe.

"S obzirom da jako mali broj ljudi ide na misu i ne doprinose crkvenim potrebama", veli u priopćenju Miškić, "prisiljeni smo uvesti godišnji crkveni doprinos koji će biti obvezan za sve vjernike ove župe". Iz toga proizlazi kako je ovaj svećenik odlučio one rijetke koji se pojavljuju na njegovim nadahnutim propovijedima, zbog toga nagraditi uvođenjem poreza na njihovo dodatno vjerovanje. Pater se međutim pravda kako nije prvi župnik koji je uveo ovakav oblik crkvene indulgencije, odnosno unosnog i ucjenjivačkog prodavanja vjerskih sakramenata. Prema pisanju Jutarnjeg lista, župa na Bijeniku ima ima oko tri tisuće vjernika, što će značiti da bi naš Miškić mogao svake godine završavati sa oko 280 tisuća kuna u džepu. Odnosno, u crkvenoj kasi. Treba napomenuti kako, osim što tvrdi da će redovnom crkvenom platiši spasenje biti bliže, ovaj svećenik - poduzetnik svoje stado poziva da (obavezno) daju novce, jer će se na taj način osjećati sretnijima.

Sve to jer mu nitko ne dolazi na svete mise. Međutim, prema svemu sudeći, upravo je ovaj svećenik odgovoran za praznu crkvu u zagrebačkom Biljeniku. Naime, kako tvrde njegovi bivši župljani, 90 posto vjernika je od tamo pobjeglo u drugu crkvu, otkad je ovaj postao župnik. Jedna od razočaranih vjernica, koje se najnoviji crkveni porez također tiče, kazala je kako pater na misama voli propovijedati da su svi oni zaluđeni seksom, da se TV ne smije gledati, ili ići na utakmice, čitati novine....Naravno, o Miškićevom planu da namlati pare ništa ne zna nadležna Nadbiskupija, ali su poručili kako će ispitati cjelokupni slučaj.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

registracija
29/5/09

MetaGuru, 01.07.09. 12:03

Napokon se postavlja odnose na zdrave temelje


registracija
23/7/05

vkrstul4, 01.07.09. 12:49

Znam da se to ne razumijeva,
ali ipak moram skrenuti pažnju na istinu,
da je Krist crkvu svoju sagradio na onom kojem reče: - ''Nosi se od mene sotono.'' ( Mk;8,33)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika