01.07.2009. / 17:25

Autor: Hina

Američki mediji o Sanaderovoj ostavci

"Unatoč tim optimističnim ocjenama, Sanader ostavlja Hrvatsku u najgorem gospodarskom stanju od razornog rata 1991.", ocjenjuje AP i navodi da je BDP pao za 6,7 posto u prvom tromjesečju 2009., najviše u zadnjih 10 godina

Vijest o Sanaderovoj ostavci brzo se proširila svijetomVijest o Sanaderovoj ostavci brzo se proširila svijetomAmerička poslovna agencija Bloomberg i poslovni dnevni list The Wall Street Journal prvi su američki mediji, osim agencije Assocaited Press, koji u srijedu izvješćuju o ostavci hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Hrvatski premijer Sanader podnio je ostavku iz osobnih razloga, prepuštajući vođenje vlade svojoj zamjenici dok se ta balkanska zemlja bori s recesijom, a njezin pokušaj da se priključi Europskoj uniji je ugrožen, navodi Bloomberg.

"Odlučio sam se povući iz politike", citira Bloomberg Sanadera s konferencije za tisak u Zagrebu.

The Wall Street Journal na svojoj web stranici prenosi izvješće agencije AP iz Zagreba o iznenada sazvanoj konferenciji za tisak na kojoj je hrvatski premijer objavio svoju ostavku i povlačenje iz politike.

Navodi se kako je Sanader rekao da će predsjedniku Stjepanu Mesiću predložiti da za premijera imenuje njegovu zamjenicu Jadranku Kosor, koja se 2005. neuspješno kandidirala za predsjednicu države.

Ako Mesić prihvati prijedlog, parlament će imati 30 dana da potvrdi Kosor, inače će se raspisati prijevremeni izbori, navodi se u izvješću.

Ističe se da je Sanader općenito uživao popularnost otkako je preuzeo vođenje Hrvatske demokratske zajednice 2000. te da je njegov potez dočekan s iznenađenjem.

Navodi se da je Sanader kazao kako sve veća gospodarska kriza u Hrvatskoj i blokirani pregovori Hrvatske o članstvu u EU nisu razlozi njegova povlačenja, te da odlazi zadovoljan jer je Hrvatska u NATO-u, Vijeću sigurnosti UN-a i na domak EU-a.

"Unatoč tim optimističnim ocjenama, Sanader ostavlja Hrvatsku u najgorem gospodarskom stanju od razornog rata 1991.", ocjenjuje AP i navodi da je BDP pao za 6,7 posto u prvom tromjesečju 2009., najviše u zadnjih 10 godina.

Također se ističe da je priključenje Hrvatske Europskoj uniji, Sanaderov cilj već gotovo deset godina, blokirala susjedna Slovenije zbog graničnog spora, te da je Sanader priznao kako je to igralo ulogu u njegovoj odluci.

Ivo Sanader preobrazio je HDZ, nekad tvrđavu nacionalizma na Balkanu, u konzervativnu stranku zapadnoga stila, zaključuje se u izvješću koje prenosi utjecajni The Wall Street Journal.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika