02.07.2009. / 12:19

Autor: Hrvoje Šimičević

Ugrožen ulazak u EU: Hoće li HDZ-ovi patrijarsi zahladiti odnose s Bruxellesom?

Treba se zapitati s kakvom će pregovaračkom pozicijom sada nastupati hrvatska delegacija u Bruxellesu. Sudeći prema kadrovskoj politici vladajuće stranke koja dolazi nakon Sanaderove ostavke, otvorene su opcije i da dođe do određenih promjena - prvenstveno u tonu prema Bruxellesu, kao i sadržaju politike koja je tamo Hrvatska do sada predstavljala

Ivo Sanader, premijer pred ostavkom, i povjerenik za proširenje Olli RehnIvo Sanader, premijer pred ostavkom, i povjerenik za proširenje Olli RehnKada je jučer najavio povlačenje iz politike, Ivo Sanader nije odbacio ni sumnje javnosti kako odlazi zbog hrvatsko - slovenske bilateralne situacije i blokade kojoj se ne nazire kraj. Sasvim je sigurno da je bivši hrvatski kancelar u posljednjem dijelu svoje vladavine imao dosta ambicija. Europska unija bio je apsolutni i vrhunski cilj, kojeg međutim, Ivo Sanader svojom ostavkom na kraju neće dosanjati. Postavlja se pitanje, može li njegov odlazak utjecati na hrvatsko pristupanje europskoj zajednici naroda. Prema pisanju Novog lista, iz Zagreba bi iznenadne promjene na čelu vlade željeli vidjeti kao upozorenje Europskoj uniji do kakvih negativnih rezultata može dovesti neprincipijelnost blokade hrvatskih EU ambicija.

Treba kazati da je malo vjerojatno da Sanader odlazi baš zbog toga što su nas Slovenci blokirali, a Europska unija ne zna pronaći način kako da se zatome ovakvi vanjskopolitićki potezi naših susjeda. Ipak, u posljednje vrijeme Sanader pokazuje znakove popustljivosti prema slovenskim kolegama, barem što se tiče pojedinih detalja u pregovorima, a da mu to zasada nije donijelo rezultate. Indikativno je naime, kako je bivši hrvatski premijer tijekom posljednjih tjedana, slovenskim i europskim diplomatima nudio konstruktivna i alternativna rješenja, a sve s namjerom da dođe do bilo kakvog pomaka u pregovaračkoj poziciji. Primjerice, za razliku od znatno nepopustljivijeg Stjepana Mesića, Sanader je na taj način ipak pokazao politički pragmatizam, pa čak i u medijskim pojavljivanjima.

Treba se stoga zapitati s kakvom će pregovaračkom pozicijom sada nastupati hrvatska delegacija u Bruxellesu. Podsjetimo, na Sanaderovo mjesto došla je Jadranka Kosor, dok su potpredsjednička mjesta rapodijeljena većinom na partijske patrijarhe, koji do sada nisu blagonaklono gledali na recentnu hrvatsku diplomaciju 'popuštanja'.

Sudeći prema kadrovskoj politici vladajuće stranke koja dolazi nakon Sanaderove ostavke, otvorene su opcije i da dođe do određenih promjena - prvenstveno u tonu prema Bruxellesu, kao i sadržaju politike koja je tamo Hrvatska do sada predstavljala. Naime, kao jedan od razloga Sanaderove ostavke može se čuti i unutarstranački sukob, u kojem je desna struja - između ostalog nezadovoljna popuštanjem pred EU i Slovenijom - odnijela prevagu. Novi šefovi HDZ-a su između ostalog Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Andrija Hebrang.

Ovaj bi trojac mogao odigrati ključne preinake u dosadašnjoj politici partije, pošto se radi o dosad najistaknutijim članovima desne nacionalističke frakcije HDZ-a. Za sada se o tome može samo nagađati, no obzirom na kadar koji će od sada vodit HDZ i Vladu, ova se opcija svakako može uzeti u obzir.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
3/7/09

Aaron, 03.07.09. 21:31

Od 1991' pa do danas sve sama ponižavanja.
Upravo vrtim video izjavu Rehna tik pred zamrzavanjem ZERP-a.
Kričao bi.
Nema Hrvata koji ne bi razmišljao na sličan način reagirao.
Neka kupe svoje krpice i neka nas konačno ostave na miru.
Dosta je bilo.Ali stvarno dosta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika