03.07.2009. / 15:22

Autor: Hina

Bugarska u nedjelju bira parlament, oporbeni desni centar favorit

Analitičari procjenjuju da će podjela parlamentarnih mjesta između sedam do osam stranaka neizbježivo otežati sastavljanje nove vlade, to više što sve stranke isključuju savez s Atakom. Borisov je objelodanio da nije spreman koalirati sa socijalistima i strankom MDL-om jer ne kani "postati premijer po svaku cijenu"

Bojko Borisov i Sergej Stanišev     Foto: ReutersBojko Borisov i Sergej Stanišev Foto: ReutersOko 6,8 milijuna Bugara s pravom glasa u nedjelju bira 240 zastupnika u nov saziv parlamenta, a najviše izgleda za pobjedu ima desni centar koji bi mogao poraziti vladajuće socijaliste premijera Sergeja Staniševa, piše agencija AFP u nizu tekstova.

Ispitivanja predviđaju da bi najviše glasova, od 28 do 32 posto, mogla osvojiti oporbena stranka GERB, koju vodi sofijski gradonačelnik Bojko Borisov, nekad tjelesni čuvar bivšega komunističkog diktatora Todora Živkova, a zatim Simeona II. Saskokoburgotskog, po rođenju bugarskog kralja, a premijera od 2001. do 2005.

Vladajući socijalisti (PSB) mogli bi dobiti 17 do 22 posto glasova, manjinska turska stranka MDL 9 do 12 posto, a krajnji nacionalisti, stranka Ataka, 8 do 10 posto, po ispitivanju instituta MBMD.

Analitičari procjenjuju da će podjela parlamentarnih mjesta između sedam do osam stranaka neizbježivo otežati sastavljanje nove vlade, to više što sve stranke isključuju savez s Atakom.

Borisov (50) objelodanio je da nije spreman koalirati sa socijalistima i strankom MDL-om jer ne kani "postati premijer po svaku cijenu".

Vladajući socijalisti spremni su pak sastaviti koaliciju desnica-ljevica, jer premijer Sergej Stanišev (43) drži da je "najgori scenarij politička anarhija u doba krize".

U kampanji su sve stranke isticale da žele poboljšati ugled Bugarske narušen korupcijom i vratiti povjerenje Europske unije kako bi zemlja opet imala pristup zamrznutim fondovima za pomoć od nekoliko stotina milijuna eura.

Putem medija prenosila su se upozorenja protiv "kupnje glasova" siromašnih birača, čemu je osobito izložena romska manjina (devet posto stanovništva).

Praksa snubljenja birača mitom, hranom i darovima uvriježila se od početka tranzicije, piše agencija AFP i dodaje da je kupnja glasa kažnjiva rabota za koju prekršitelj može dobiti do šest godina zatvora i novčanu kaznu do 10.000 eura.

Unatoč tomu, 12 posto Bugara spremno je dati povjerenje stranci koja plaća, pokazalo je ispitivanje javnog instituta NCIOM.

Izborna je novost to što se prvi put mogu natjecati i pritvorenici pod sudskim istragama, jer status kandidata donosi slobodu te imunitet pred pravdom. Za mjesto u parlamentu stoga se, kao neovisni kandidati, pojavljuju braća Galev, dvojica poslovnih ljudi, "gospodari" grada Dupnica. Izgledi jednog od braće, Plamena Galeva, da uspije u tome naumu - dobri su.

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izvješćuje da su "manjinski birači i dalje osjetljivi na pritiske".

Analitičari upozoravaju da je 6,8 milijuna upisanih birača pretjerana brojka, jer Bugarska ima 7,7 milijuna stanovnika. Procjenjuje se da milijun birača živi u inozemstvu, a na glasovanje stiže najviše birača iz Turske.

U Bugarskoj službeno živi devet posto stanovništva turskog podrijetla, a stotine tisuća emigrirale su u Tursku. MDL, stranka manjinskih Turaka, mogla bi tim glasovima birača iz dijaspore ostvariti dva do tri dodatna zastupnička mjesta, navodi institut NCIOM.

Bugarska, koja je 2007. pristupila Europskoj uniji, najsiromašnija je od 27 članica EU-a i u prvome tromjesečju 2009. njezin rast pao je na -3,5 posto, a nezaposlenost u svibnju bila je 7,1 posto.

Visoka inflacija od 12 posto u 2008. pala je na tri posto u 2009. Bruto domaći proizvod za 2008. iznosio je 34,1 milijardu eura, što znači da je po stanovniku BDP od 4454 eura jedan od najnižih u EU.

Bugarski vanjski dug u travnju 2009. iznosio je 36,5 milijarda eura.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika