05.07.2009. / 10:58

Autor: Boris Bilas

Poziv na debatu: Ahmadinedžad želi javno sučeljavnje s američkim predsjednikom

"Zar nije Obama rekao da želi promjenu? Zašto se miješa u iranske unutrašnje poslove?", poručuje Ahmadinedžad

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadIranski predsjednik Mahmud Ahamadinedžad nastavlja sa svojim provokacijama uperenim na Sjedinjene Američke Države. U doba velike krize u odnosima Irana, ne samo sa SAD-om, nego i Europom zbog represivnih mjera koje su upotrebljene protiv prosvjednika u glavnom iranskom gradu nakon predsjedničkih izbora, iranski je predsjednik pozvao Baracka Obamu na razgovore. Međutim, Ahmadinedžad je postavio i uvjet. Razgovori bi po njemu trebali biti javni, pred novinarima.

"Želim pregovarati s predsjednikom Obamom. Posjetit ću Ujedinjene narode i pozvati Obamu na razgovore, ali naši susreti trebali bi se odvijati pred medijima, a ne iza zatvorenih vrata", kaže Ahmadinedžad.

Nakon predsjedničkih izbora u Iranu, odnosno oporbenih demonstracija, Iran je u djelomičnoj diplomatskoj blokadi. Ovaj Ahmadinedžadov potez gleda se kao pokušaj njegove nove međunarodne aktivnosti, no opet to čini u svom stilu, zahtijevajući javnu debatu.

"Zar nije Obama rekao da želi promjenu? Zašto se miješa u iranske unutrašnje poslove?", poručuje Ahmadinedžad.

Prošlog tjedna američki je predsjednik pozvao iransku vladu da izabere mirniji put do stabilnosti i razvoja. Obamu su pak još jače od Ahmadinedžada kritizirali republikanci napadajući ga zbog pasivnog i mlakog tona prema Iranu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika