05.07.2009. / 12:08

Autor: Hina

Medvedev o proturaketnom štitu: 'SAD mora pristati na kompromis'

Agencije prenose da je ruska strana nagovijestila da je dogovor moguć, ali svako riješenje neizostavno dovodi u vezu s namjerama Washingtona da u Europi instalira proturaketni štit. Moskva te namjere tumači kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti

Barack Obama i Dimitrij MedvedevBarack Obama i Dimitrij MedvedevRuski predsjednik Dimitrij Medvedev u nedjelju je izjavio da SAD mora pristati na kompromis glede tzv. proturaketnog štita u Europi ukoliko želi postići sporazum o smanjenju nuklearnih bojevih glava.

Medvedev je dao intervju talijanskom tisku uoči posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Moskvi u ponedjeljak. Medvedev i Obama bi prvenstveno trebali razgovarati o načinima kako zamijeniti sporazum o smanjenju strateškog naoružanja START I iz 1991. godine koji istječe 5. prosinca.

Agencije prenose da je ruska strana nagovijestila da je dogovor moguć, ali svako riješenje neizostavno dovodi u vezu s namjerama Washingtona da u Europi instalira proturaketni štit. Moskva te namjere tumači kao prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

"Smatramo da su ta dva pitanja međusobno isprepletena...dovoljno je pokazati suzdržanost i otvorenost za kompromis. I tada se možemo dogovoriti o temelju novog sporazuma glede smanjenja nuklearnih bojevih glava", izjavio je Medvedev.

U istom intervjuu Medvedev je potvrdio da Rusija i Vatikan moraju osnažiti svoje diplomatske odnose i dići ih na razinu veleposlanstava.

"Upravo raspravljamo o mogućnosti jačanja naših odnosa do maksimuma, da ih uzdignemo na razinu veleposlanstava", kazao je Medvedev.

Također se osvrnuo i na bivšeg naftnog magnata Mihaila Hodorkovskog koji je 2005. osuđen na osam godina zatvora zbog fiskalnih prijevara i čiji pristaše opetovano tvrde da je njegovo utamničenje politički motivirano jer je bio zadrti protivnik bivšeg predsjednika i sadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Medvedev je izjavio da Hodorkovski neće dobiti pomilovanje ukoliko ne prizna krivnju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika