05.07.2009. / 13:25

Autor: Hina

Svjetska crna lista zračnih kompanija - ideja koja će se teško ostvariti

Yemenia je izbjegla crnu listu u ožujku 2009., nakon što se Airbus angažirao pomoći joj da riješi probleme na koje je ukazivala EK

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIdeja o stvaranju svjetske crne liste zračnih kompanija postavlja ozbiljne probleme i bit će teško nametnuti je bez prave političke volje vlada, prenosi agencija AFP.

Cilj tog plana, koji je iznijela Francuska a poduprla Europska komisija, nakon nesreće jemenskog Airbusa na Komorima, jest izbjeći da se koriste opasni zrakoplovi.

Međutim, ideja je odmah naišla na rezerve Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo koja nadzire zračni promet.

Stvaranje liste nije u mandatu agencije, naglasio je glasnogovornik Denis Chagnon. "Crna lista, to je ideja država i države su odgovorne za provedbu njezinih normi", kazao je.

Odluku će biti vrlo teško dogovoriti jer se ta mjera smatra sankcijom, "smrtnom presudom", kazao je glasnogovornik.

Europska komisija priznaje da stavljanje na crnu listu EU-a izaziva nezadovoljstvo zemalja iz kojih kompanije dolaze te kaže da su politički pritisci uvijek snažni.

Međutim, ona je odlučila braniti zahtjev za svjetskom crnom listom kada se njezini predstavnici sljedećeg tjedna sastanu s predsjednikom Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo i dužnosnicima Međunarodne organizacije za zračni promet (IATA).

"Popis se sastavlja isključivo na temelju tehničkih pitanja. To nema veze s politikom", kazala je Alessandra Zampieri, dužnosnica za pitanja sigurnosti zračnog prometa u Europskoj komisiji.

Na europskoj razini, odbor za zračnu sigurnost EU-a sastao se ovoga tjedna u Bruxellesu kako bi aktualizirao europsku crnu listu koja sada broji gotovo 200 zračnih kompanija iz dvadesetak zemalja, poglavito afričkih.

Ona će biti objavljena "za desetak dana" i "sadržavat će neke nove kompanije dok će neke stare s nje biti skinute".

Francuska se nada da će na listu biti uključena Yemenia, čiji se Airbus A310 u utorak srušio.

Europska komisija je oprezna. "Na crnu listu se ne dolazi na temelju jedne nesreće", kazala je Zampieri. "Postoji čitava procedura i kompanija se ima pravo braniti", dodaje.

Sljedećeg tjedna u Bruxelles su pozvani i dužnosnici Yemenie.

Inače, Yemenia je izbjegla crnu listu u ožujku 2009., nakon što se Airbus angažirao pomoći joj da riješi probleme na koje je ukazivala EK.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika