05.07.2009. / 16:00

Autor: Hina

Slovenski mediji: Sanaderov napad na Sloveniju očekivan

"Tvrdnja Sanadera da će Hrvatska ući u EU bez davanja svog teritorija je manipulativna jer se ne može dati ono što još nije određeno", navodi "Delo"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPoruke Ive Sanadera na jučerašnjem saboru HDZ-a da će Hrvatska ući u Europsku uniju unatoč "neeuropskoj politici" i "ucjeni" sadašnje slovenske vlade slovenski mediji prenijeli su bez komentara, ali upozoravaju da je u zadnje vrijeme uobičajena oštra retorika s obje strane.

"Napad Sanadera na Sloveniju bio je očekivan, a malo tko u Hrvatskoj vjeruje u naknadno tumačenje da su Sanadera na ostavku motivirali slovensko-europski razlozi", navodi ljubljansko "Delo", jedini slovenski dnevnik koji izlazi nedjeljom.

Slovenski elektronički i tiskani mediji nisu prenijeli ni ocjenu novog slovenskog europarlamentarca Ive Vajgla za jedan hrvatski list da je Sanaderov verbalni "napad na Sloveniju i Europsku uniju" izašao iz "normalnog političkog diskursa" i prešao "svaku mjeru dobrog ukusa", iako Sanaderov istup oštro kritiziraju.

U vezi sa Sanaderovim pozivima EU-u da prekine "suludi teatar" u kojemu Slovenija blokira hrvatski ulazak u EU zbog graničnog pitanja koje je bilo otvoreno i kad je ona ulazila u EU 2004. godine, "Delo" daje pregled stajališta koja su se zadnjih nekoliko godina u Sloveniji razvila u vezi s tom dilemom - od tvrdnje da je za Europsku uniju parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. predstavljao izraz slovenske dobre volje da se spor riješi, pa do najnovijih interpretacija kako u EU ne mogu ući države koje imaju otvorena granična pitanja sa članicama Unije, te da Slovenija 2004. nije imala graničnih problema s Italijom, Mađarskom i Austrijom.

"Tvrdnja Sanadera da će Hrvatska ući u EU bez davanja svog teritorija je manipulativna jer se ne može dati ono što još nije određeno", navodi "Delo", te podsjeća na izjave premijera Boruta Pahora da je Hrvatska zemljovidima, na koje se referiraju njeni pristupni dokumenti poslani u Bruxelles, "prejudicirala još neodređenu granicu".

Slovenski mediji podsjećaju da je Vajgl - koji je zadnjih mjeseci kao predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku bio zadužen za reakcije na razvoj događaja oko Rehnove inicijative - zastupnik ideje o obnovi bilateralnih kontakata s Hrvatskom kako bi se riješilo granično pitanje.

Slovenska televizija u svom je izvješću sa sabora HDZ-a navela da nova predsjednica stranke i buduća premijerka Jadranka Kosor "za razliku od Sanadera" nije u svom govoru "niti jednom rječju" spomenula Sloveniju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika