06.07.2009. / 10:21

Autor: Hina

Dok narod gladuje Sjeverna Koreja troši 700 milijuna dolara za rakete

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Won Tae-jae rekao je u ponedjeljak da je Pjongjang najnovijim pokusnim ispaljivanjima raketa bitno poboljšao preciznost njihova navođenja

Foto: ReutersFoto: ReutersSj. Koreja, jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu, u duboku siromaštvu, potrošila je približno 700 milijuna dolara za nuklearni pokus od 25. svibnja i nedavna ispaljivanja raketa, piše u ponedjeljak južnokorejski tisak koji pretpostavlja da je Pjongjang preko vikenda ispalio i novi tip rakete Scud s većim dometom.

Ispaljivanje rakete dugog dometa Taeopodong-2 5. travnja te raketa 2. i 4. srpnja stajalo je približno 320 milijuna dolara režim koji jedva uspijeva nahraniti svoja 24 milijuna stanovnika, piše Chosun Ilbo prenoseći južnokorejske dužnosnike. A, po listu, račun za nuklearni pokus od 25. svibnja, drugi nakon 2006., popeo se na 300 do 400 milijuna dolara.

JoongAng Ilgo, također južnokorejski list, iznosi slične brojke, ali ni jedan od njih ne objašnjava svoju metodu računanja.

Chosun Ilbo također navodi da su se među raketama ispaljenim prošli vikend nalazile vjerojatno i tri rakete tipa Scud-ER s većim dometom, do tisuću kilometara, koje bi mogle biti prijetnja za Japan. Pozvavši se na neimenovane izvore u vladi u Seoulu, list navodi da su osim tih ispaljene i dvije rakete Scud-C s dometom od 500 kilometara i dvije rakete Rodong srednjeg dometa.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Won Tae-jae rekao je u ponedjeljak da je Pjongjang najnovijim pokusnim ispaljivanjima raketa bitno poboljšao preciznost njihova navođenja.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika