06.07.2009. / 12:24

Autor: Hina

Obama stigao u Rusiju: U Moskvi će sklopiti ugovore vrijedne 1,5 milijarda dolara

Proizvođač poljoprivrednih strojeva John Deere u idućih će šest godina u Rusiji uložiti 500 milijuna dolara, a PepsiCo će povećati ulaganja za milijardu dolara. Proizvođač zrakoplova Boeing planira zajedničko poduzeće s najvećim svjetskim proizvođačem titana, ruskim VSMPO-Avisma

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama stigao je u ponedjeljak u Moskvu, u svoj prvi posjet Rusiji u nadi da će unijeti zaokret u teške odnose dviju zemalja, javljaju agencije.

S predsjednikom Obamom su zrakoplovom Air Force One stigli brojni predstavnici poslovnog svijeta, poput korporativnih divova Johna Deerea, PepsiCoa i Boeinga koji će, kako se očekuje, sklopiti poslovne ugovore vrijedne 1,5 milijarda dolara, prenosi Reuters.

Proizvođač poljoprivrednih strojeva John Deere u idućih će šest godina u Rusiji uložiti 500 milijuna dolara, a PepsiCo će povećati ulaganja za milijardu dolara.

Proizvođač zrakoplova Boeing planira zajedničko poduzeće s najvećim svjetskim proizvođačem titana, ruskim VSMPO-Avisma.

U Rusiju su također stigli i predstavnici naftnih tvrtaka: ExxonMobila, ConocoPhillipsa i Chevrova i vodećeg proizvođača aluminija Alcoa.

Na sastanku Obame i ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva u Kremlju nazočit će i američki ministar trgovine Gary Locke.

Po najavama, glavna tema razgovora ipak će biti smanjenje nuklearnih bojnih glava, opskrba snaga NATO-a u Afganistanu i osnivanje zajedničkog vladina povjerenstva za poboljšanje odnosa.

Kako javljaju agencije, pozivajući se na neimenovani izvor, američki i ruski pregovarači prihvatili su nacrt sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja koji će popodne razmotriti predsjednici Obama i Medvedev.

Dvojica predsjednika razgovarat će i o ulasku Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), američkom raketnom štitu na području Češke i Poljske te stanju u Afganistanu, Sjevernoj Koreji, Iranu i na Bliskom istoku.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 06.07.09. 13:31

Piše se John Deere. Link:
www.deere.com/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika