06.07.2009. / 18:09

Autor: Hina

U BiH podignute optužnice protiv pripadnika HV-a i HVO-a

Bivše pripadnike HV-a i HVO-a sumnjiči se da su u drugoj polovici 1995. godine na području općina Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kako stoji u prijavi, "zajedno planirali, naredili i pokrenuli vojne napade širokih razmjera"

Pripadnike HV-a i HVO-a terete za ratne zločine u BiHPripadnike HV-a i HVO-a terete za ratne zločine u BiHCentar javne sigurnosti u Banjoj Luci podnio je tužiteljstvu BiH prijavu protiv 15 bivših pripadnika Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), sumnjičeći ih za navodne ratne zločine počinjene na području zapadne Bosne, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske.

Osumnjičenima se u priopćenju ne navode imena, no pretpostavlja se kako među njima ima i ratnih zapovjednika za vrijeme akcija Oluje i Maestrala 95.

Prijava protiv 15 bivših pripadnika hrvatskih snaga je podnesena tužiteljstvu BiH potkraj protekloga tjedna.

Bivše pripadnike HV-a i HVO-a sumnjiči se da su u drugoj polovici 1995. godine na području općina Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kako stoji u prijavi, "zajedno planirali, naredili i pokrenuli vojne napade širokih razmjera".

U tim je napadima, kako se navodi u priopćenju MUP-a Republike Srpske, stradala 101 osoba, prognano 40.000 stanovnika ovih općina, a javna i privatna imovina, kao i vjerski objekti uništeni.

Vezane vijesti

'Dan bijelih traka'

'Dan bijelih traka'

Naredbu o obilježavanju svih nesrba i njihove imovine u Prijedoru izdao je Krizni štab općine Prijedor. Predsjednik štaba Milomir Stakić osuđen je u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika