07.07.2009. / 12:24

Autor: Hina

Obama pozvao Rusiju da poštuje pravnu državu i demokraciju

"Ako bi se uklonila prijetnja od nuklearnog i balističkog raketnog programa u Iranu, uklonio bi se i proturaketni štit u Europi", rekao je američki predsjednik

Foto: ReutersFoto: ReutersAmerički predsjednik Barack Obama u utorak je pozvao Rusiju da poštuje pravila pravne države i demokracije, u dugome govoru o američko-ruskim odnosima održanom u Moskvi.

"Povijest nam pokazuje da vlade u službi naroda preživljavaju i napreduju, ali ne i vlade koje se brinu samo o vlastitoj moći", rekao je Obama u govoru održanom pred studentima moskovskog Novog ekonomskog fakulteta.

"Vlade koje predstavljaju i zastupaju volju vlastita naroda u manjoj su opasnosti da propadnu, da teroriziraju svoje građane ili da zarate s drugima. Vlade koje poštuju pravnu državu i dopuštaju postojanje neovisnih institucija u državi najpouzdaniji su trgovački partneri", rekao je.

Obama je u utorak pozvao rusku vladu da se bori protiv korupcije i da poštuje ekonomska prava. Uspjeh jedne zemlje "ovisi o činjenici da njezina ekonomija funkcionira u skladu s pravilima pravne države", rekao je Obama.

"Kako je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ispravno kazao, učinkovit zakonski sustav o kojemu se prethodno zrelo razmislilo, predstavlja uvjet za ekonomski razvoj zemlje", rekao je Obama u govoru održanom tijekom prvoga posjeta Rusiji.

Među ostalim, Obama je pozvao Rusiju da nadvlada nepovjerenje koje je među dvjema zemljama postojalo tijekom Hladnoga rata te da uspostavi istinsko partnerstvo sa SAD-om. Također je pozvao da Moskva i Washington zajedničkim snagama spriječe širenje nuklearnog oružja te istodobno pokušaju spriječiti Iran i Sjevernu Koreju da nastavi razvoj te vrste oružja. Američki je predsjednik, u govoru održanom pred studentima istaknuo kako SAD želi "snažnu, miroljubivu i naprednu" Rusiju.

U pogledu ruskoga protivljenja postavljanju američkog proturaketnog štita u Europi, Obama je kazao kako njegova administracija "razmatra takve planove da bi ojačala sigurnost Amerike, Europe i cijeloga svijeta". Istaknuo je da je taj sustav "usmjeren na sprečavanje potencijalnih napada iz Irana te da nema nikakve veze s Rusijom".

"Ako bi se uklonila prijetnja od nuklearnog i balističkog raketnog programa u Iranu, uklonio bi se i proturaketni štit u Europi", rekao je američki predsjednik.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika