07.07.2009. / 15:25

Autor: Tamara Janušić

Pametan shopping: Sve što morate znati o rasprodajama

Istina je da je rasprodaje najlakše tretirati kao štednju, a ne trošenje novca, no velika sniženja vas mogu namamiti da jurite i kupujete sve što vam zapravo ne treba. Tada je to bespotrebno razbacivanje, a mi vam nudimo par savjeta kako pametno kupovati

Nije teško pametno kupovatiNije teško pametno kupovatiPočele su ljetne rasprodaje i svi jedva čekamo pohrliti u dućane i obnoviti svoju garderobu. No, nemojte se prenagliti i bez razmišljanja kupovati sve što vam dođe pod ruku jer biste brzo mogli požaliti takvu odluku.
Kao i kod svega, i u dućanima nas čekaju razne zamke.

Stoga vam, kako ne biste u njih upali, nudimo kratku modnu enciklopediju u kojoj piše sve na što treba obratiti pažnju kod kupovine.

Etikete

Obratite pažnju na etikete. Često se zna dogoditi da su krive etikete zašivene ne odjeću, pa se može dogoditi da ste umjesto 36 kupili 38 ili neki veći broj. A na rasprodajama nema mijenjanja i vraćanja.

Materijali

Svi želimo pamuk. Pogotovo ljeti. No, proizvođači su počeli koristiti viskozu koja po teksturi i opipu nalikuje na pamuk. Zato je dobro na etiketi provjeriti materijal, no ako to nije dovoljno postoji još jedan način na koji možemo izbjeći zabunu kod takve kupnje. Stoga na majicu prolijemo kap vode i ako materijal jako potamni - zna se da je pamuk.

Šavovi

Volimo traperice, pa i po ljeti, za izlazak, na visoke štikle, kada je navečer hladnije. I zato smo na rasprodajama u iskušenju kupiti još samo jedan par.
Ipak i tu postoje zamke. Neke jeftijnije traperice nisu dobro prošivene tj. umjesto dva šava imaju samo jedan, koji se lako podere i izliže, pogotovo u prostoru kod prepona.

Rasprodaje

Rasprodaje nisu naravno ništa loše. No, treba naučiti raditi razliku između sezonskih sniženja i čišćenja skladišta. Ovo potonje samo po sebi nije problem, no tamo će vam katkada podvaliti i neke stvari koje su od pet sezona prije, i to ne po tako niskoj cijeni kakva bi za takvu stvar trebala biti.

Ne kupujte sve u jednom dućanu

Ovo preporučuje i George Loewenstein profesor ekonomije i psihologije na Carnegie institutu u Pittsburghu. Ako potrošite do 2000 kn u jednom dućanu, stanite na loptu i izađite. Prošetajte. Možda negdje nađete još nešto drugo, za što će vam kasnije biti žao da niste kupili.


Obratite pažnju na devetku na kraju cijene

Zavodljiva politika dućana da na cijenu artikla umjesto 50 kn napišu 49.99 uvijek prolazi. I svi padamo na to. Jer uvijek gledamo prvu brojku i mozak nam tako procesuira informaciju da za nešto što je zapravo 50 kuna mi mislimo da je 40 kuna.

Shopping centri

Dućan na dućanu. Zasljepljujuća fluorescentna svijetla. Šarenilo. Sve nas to privlači u šoping centre, sve je blizu. Oni su krivi za propast malih dućana. Globalizacija. To djeluje i na kilažu, do dućana treba hodati, a u trgovačke centre dolazimo autom, vozimo se pokretnim stubama, sjedimo u kafiću i razmišljamo gdje ćemo dalje potrošiti novac, dok ga trošimo na kavu. Potpuni udar na novčanik i to iz zasjede.

Loša volja vas može koštati

Od 100 do 1000 kuna pa i više. Shopping je terapija za žene, to zna i najveći muški šovinist.
Nemojte u šoping ići ljuti, kupit ćete bilo što, od igle do automobila, samo da se bolje osjećate.

Plati i nosi iliti "cash and carry"
Lakše je trošiti nevidljivi novac na kartici nego onaj iz novčanika jer novčanik vidljivo postaje tanji. No, i brojka na bankovnom računu postaje manja, koliko god mi ne obraćali pažnju na nju dok trošimo novac s kartice. Zato si odredite koliko ćete potrošiti i nosite novac u novčaniku, manje ćete potrošiti, zasigurno.

Vježbajte samokontrolu

Recite: TO MI SAD NE TREBA. I ponavljajte to više puta. Svi smo slabi na šljokice, cvjetiće i samo još jedan lak za nokte. I zato ponavljajte kao mantru riječi: TO MI SAD NE TREBA. Novčanik vam se sigurno neće nepotrebno stanjivati.

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika