07.07.2009. / 18:10

Autor: Hina

Hillary Clinton primit će svrgnutoga honduraškog predsjednika

Predsjednik Barack Obama podupro je nastojanja da se Zelaya vrati na predsjedničku dužnost, a američka vlada traga za mirnim rješenjem, rekao je dužnosnik. Dodao je kako je Washington pokušao odgovoriti Zelayu od pokušaja da u nedjelju sleti u zračnu luku u Tegucigalpi, gdje su se sukobili vojska i njegovi pristaše, kad je ubijen jedan prosvjednik

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton u utorak će u Washingtonu primiti svrgnutoga honduraškog predsjednika Josea Manuela Zelayu, objavio je State Department.

Nakon sastanka Clinton-Zelaya neće biti izjava za novinare, a State Department će objaviti fotografiju susreta, navodi se u najavi.

Diplomatski napori da se Zelaya vrati na vlast prebacuju se u Washington jer zrakoplovu sa svrgnutim predsjednikom u nedjelju nije dopušteno da sleti u zračnu luku u Tegucigalpi, glavnom gradu Hondurasa. Njegovi pristaše u Hondurasu prijete širenjem prosvjeda, blokadom prometnica i graničnih prijelaza.

Zelaya je u ponedjeljak navečer u zračnoj luci u Managui, glavnom gradu Nikaragve, izjavio kako očekuje da će dobiti potporu Washingtona za povratak na vlast, s koje ga je svrgnula vojska nakon pokušaja da ilegalnim referendumom promijeni ustav kako bi se mogao kandidirati za drugi mandat.

Visoki američki dužnosnik izjavio je u Washingtonu kako je jedna od mogućnosti koje se razmatraju pokušaj da se Zelaya, privremeni predsjednik Robert Micheletti i honduraška vojsk nagode tako da se Zelayi dopusti da odsluži preostalih šest mjeseci mandata uz jasno utvrđene ovlasti.

Zelaya bi, u zamjenu, zajamčio da više neće pokušavati mijenjati ustav što bi mu omogućilo da se natječe za drugi mandat, kazao je američki dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, prenosti CBS News.

Predsjednik Barack Obama podupro je nastojanja da se Zelaya vrati na predsjedničku dužnost, a američka vlada traga za mirnim rješenjem, rekao je dužnosnik. Dodao je kako je Washington pokušao odgovoriti Zelayu od pokušaja da u nedjelju sleti u zračnu luku u Tegucigalpi, gdje su se sukobili vojska i njegovi pristaše, kad je ubijen jedan prosvjednik.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika