08.07.2009. / 19:43

Autor: Hina

Britanski znanstvenici stvorili ljudsku spermu od matičnih stanica

Voditelj istraživanja Karim Nayernia u priopćenju je izjavio kako će tehnika njegova tima omogućiti znanstvenicima da prouče na koji se način spermiji umnožavaju te se nadaju da će pomoći u liječenju neplodnih muškaraca

Liječnici su od matičnih stanica stvorili spolneLiječnici su od matičnih stanica stvorili spolneBritanski znanstvenici tvrde da su u laboratoriju uspjeli stvoriti ljudsku spermu od matičnih stanica zametka, no stručnjaci iz drugih dijelova te zemlje drže upitnim njihovo otkriće.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu i iz NorthEast England Stem Cell Institute izvijestili su kako se koriste novom tehnikom za dobivanje stanica sperme od matičnih stanica zametka. Matične stanice mogu postati bilo koje stanice u tijelu.

Voditelj istraživanja Karim Nayernia u priopćenju je, objavljenu u srijedu, izjavio kako će tehnika njegova tima omogućiti znanstvenicima da prouče na koji se način spermiji umnožavaju te se nadaju da će pomoći u liječenju neplodnih muškaraca.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu Stem Cells and Development. No brojni drugi britanski stručnjaci dovode u pitanje rezultate njihova istraživanja, uz komentar da stanice sperme umjetno stvorene u laboratorijima obično pokazuju abnormalnosti, a rezultati su već potaknuli rasprave o etičnosti takvih istraživanja.

Unatoč kritikama, prvi je put u povijesti u laboratoriju stvoren ljudski spermij. Prof. Nayernia je već obavio niz sličnih uspješnih pokusa na miševima koji su uspjeli dobiti potomke.

Vezane vijesti

Znanstvenici kloniranjem do humanih matičnih stanica

Znanstvenici kloniranjem do humanih matičnih stanica

Američki znanstvenici prvi su put tehnikom kloniranja postigli da embrionalne matične stanice rastu u neoplođenim ljudskim jajnim stanicama, otkriće… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika