08.07.2009. / 19:49

Autor: Hina

(Ne)sigurnost: Istražitelji prokrijumčarili bombe u "sigurne zgrade"

Izvješće je objavljeno uoči saslušanja o sigurnosti vladinih zgrada pred senatskim Odborom za domovinsku sigurnost i Odborom za vladine poslove

Američki su istražitelji uspjeli unijeti eksplozivni materijal u savezne zgradeAmerički su istražitelji uspjeli unijeti eksplozivni materijal u savezne zgradeIstražitelji su uspjeli prokrijumčariti materijal za izradu bomba kroz sigurnosne točke u 10 zgrada američke savezne vlade, izvijestio je u srijedu američki javni radio NPR, citirajući nalaze kongresnog Ureda za odgovornost vlade (GAO).

Pošto bi istražitelji GAO-a unijeli materijal u zgrade, sastavili bi eksplozivne naprave i nosili ih unutar zgrada. Iz sigurnosnih razloga, u izvješću GAO-a ne navode se mjesta u zgradama u kojima su utvrđeni sigurnosni propusti.

Sigurnost tih zgrada, te ukupno 9000 saveznih zgrada diljem SAD-a, povjerena je Saveznoj zaštitnoj službi (FPS), koja je bila cilj istrage.

Izvješće je objavljeno u srijedu uoči saslušanja o sigurnosti vladinih zgrada pred senatskim Odborom za domovinsku sigurnost i Odborom za vladine poslove.

"Nalazi tajnoga sigurnosnog testa GAO-a zapanjuju i potpuno su nedopustivi. U Americi nakon terorističkih napada 11. rujna 2002. ne mogu shvatiti kako je dopušteno da se dogode toliki sigurnosni propusti", izjavila je senatorica Susan Collins, najviše rangiran republikanski član Odbora domovinske sigurnosti.

Prijašnje istrage izazivale su sličnu zabrinutost za kvalitetu sigurnosti u saveznim zgradama. FPS trenutačno ima proračun od oko milijarde dolara, 1200 stalno zaposlenih i oko 13.000 honorarnih zaštitara.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika