09.07.2009. / 16:02

Autor: Marko Biočina

Sistematizirana mržnja: Zašto Hebrang i Mesić trebaju jedan drugoga

Političke elite od Hrvatske su godinama gradile polarizirano društvo, sastavljeno od dvije podjednako besmislene frakcije. U njihovu međudjelovanju stvoren je morbidan sustav u kojem je popularnost među pripadnicima jednog klana bila proporcionalna mržnji pripadnika suprotnog klana

'Koja je uopće razlika između Stjepana Mesića i Andrije Hebranga?', vjerojatno se ovih dana upitao prosječan hrvatski građanin. Jer on, prosječni građanin, danas strahuje za svoj posao, sve teže otplaćuje svoj stambeni kredit, a od ljetovanja je već odustao. Kako i ne bi kad će novac za odlazak na more poslužiti za kupovinu udžbenika i ostalih školskih potrepština. Sad će djeci morati objasniti zašto će ljeto morati provesti kod kuće, te zašto je obrazovanje važnije od ljetnog odmora kad se oko njih u luksuznim automobilima voze likovi s jedva završenih nekoliko razreda srednje škole. I dok tog hrvatskog građanina muče takvi problemi, u medijima sluša kako njegovi izabrani zastupnici, ljudi koji su vrlo dobro plaćeni da se bave rješavanjem njegovih problema, tjednima raspravljaju o odnosu fašizma i antifašizma, te povijesnim tumačenjima događaja iz 1945. godine.

Kako će rasprave o 1945. pomoći građanima Hrvatske da žive bolje u 2010. godini poprilično je nejasno, ali je izvjesno da bi upravo te teme mogle dominirati na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Predsjednik Mesić namjerava se nakon završetka svog mandata i dalje baviti politikom, a sudeći prema njegovim posljednjim izjavama, temelj njegova budućeg političkog rada bit će borba protiv fašizma. S druge strane, njegov nasljednik želi postati Andrija Hebrang, a on kroz izjave u srpskom tjedniku NIN o ustaškom zločincu Maksu Luburiću, pokazuje da ne namjerava odustati od svoje dugogodišnje prakse medijskog rata s navodnim komunistima i jugonostalgičarima. Upravo na takvim temama, Hebrang bi mogao graditi svoju predsjedničku kandidaturu.

Američki povjesničar Henry Brooks Adams još je davno zaključio da je politika ustvari sistematizirana organizacija mržnje, a u ispravnost te definicije hrvatski građani mogli su se više puta uvjeriti tijekom posljednja dva desetljeća. Političke elite, čiji su Mesić i Hebrang tek reprezentativni uzorci, od Hrvatske su godinama gradile polarizirano društvo, sastavljeno od dvije podjednako besmislene frakcije. U njihovu međudjelovanju stvoren je morbidan sustav u kojem je popularnost među pripadnicima jednog klana bila izravno proporcionalna mržnji pripadnika suprotnog klana. Ključ Mesićeve popularnosti bila je mržnja koju su prema njemu izražavali pripadnici rigidne desnice, isto kao što je Hebrang bio voljen među desničarima uvelike zato što su ga ljevičari prezirali.

Utoliko, jasno je kako su ta dva klana međuovisna, da postojanje jednog ovisi o postojanju drugog. Mesićev antifašizam smisla ima samo ako postoji opasnost od Hebrangova fašizma, jednako kao što Hebrangov antikomunizam funkcionira samo dok njegovi pobornici strahuju od "udbaša" Mesića. Ta dvojica zakletih neprijatelja, ustvari su tek različite strane istog novčića, a da bi bili potrebni hrvatskom društvu, prvo su potrebni jedan drugome.

Jasno, ni jedan ni drugi, kao ni ostatak hrvatskih političara, zasad nisu pokazali da su sposobni riješiti probleme prosječnog hrvatskog građanina, onog s početka priče. Dapače, nisu pokazali ni da uopće razumiju koji je njegov problem. Umjesto toga počeli su ponovno potpaljivati iskre 60-godišnje zavade. Ne treba im to zamjeriti, uostalom, stare navike teško umiru.

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

registracija
16/6/09

vladko1936, 10.07.09. 20:44

Ne bi se trebalo izjednačavati uloge Stjepana Mesića i Andrije Hebranga. Hrvatski narod nije u ogromnoj većini sklon fašizmu, ali je tokom 45 godina Jugoslavije pokupio dosta komunističkog naslijeđa, koje se stjecajem okolnosti akumuliralo u Mesiću. Kao Predsjednik, trebao je raditi na smirivanju strasti. Nije sam, nažalost. Pavelić je donio razlog za stalne napade na Hrvatsku, koji se stalno i obilato koriste. Pojava crnokošuljaša na koncertima Thompsona se značaj uvećava , ali nije sigurno tko šalje te mlade ljude i dali ima među njima provokatora. Iako se ne može u Jugoslaviji staviti sve na zločinački nivo, to je bila država policijskog kova, a ujedno je upravo taj kov doveo do raspada te zemlje. Pogotovo na početku. Sam komunizam je savršen, ali u praksi je svugdje bio loše provođen i kao fašizam bio je poguban za Hrvatski narod. Tko i zašto i za čiji račun hoće da ove dvije tamne strane naše prošlosti bude pobjednik i pobijeđeni, jer je jasno da jedan drugu uvjetuju? Fašizma u svijetu nema i ne može ga biti, može biti samo ludih pojedinaca. Zahvaljujući tamnoj strani kapitalizma i recesije, te politici Zapada o Balkanskoj regiji, komunizam je daleko opasniji, jer nas izravno vodi u neku tvorevinu, protiv koje je poginulo tisuće mladih vojnika. Dali mislimo pljuvati na njihove grobove? Kako bi se svjetska povijest događala, da Hitler nije napao Staljina?


registracija
25/6/09

zabica, 13.07.09. 23:19

Fašizma u svijetu nema...o kako se brzo sve zaboravi.Od '91 pa do danas se jos uvjek vide zastave sa ''U'' u Hrvatskoj...da ne govorim o drugim Balkanskim zaemljama....Odakle dolaze:od roditelja,dijaspore...ubojica koji jos danas slobodno funkcioniraju po Hrvatskoj.Pogledajte slucaj Sisak...Brodarac..Bobetko i niz drugih fasista koji su odradivali Pavelicevu ideologiju za vrjeme '90-tih.Dakle nismo bili sposobni 1945,da priznamo i trazimo oprostaj...pa nismo dorasli niti sada ..da priznamo greske i trazimo oprostaj....i zatvoriti knjigu proslosti,te poceti graditi uistinu Drzavu demokracije,ponosa ,napretka,pravde.....

Korumptiranost/ nezdravost /grabeznljivost/Intelektualno nesposobnih politicara dovela je Hrvatsku na prosijacki stap...i mali procent "holivudskog ranga bogatasa''..koje se moze nazociti u setanju po Ilici..kazalistima...na barkama(izvinjavam se mislim multimilionerskim gliserima)
Hebranga ceka Bog i on ce mu suditi..ako istina negdje ne ''pukne''.
Mesic je prica za sebe...meni najomiljeniji politicar.....u zadnjoj deceniji.Na svjetskom nivou postovan.Kaze onako kako je,proziva i mnogima muti vodu i biznise.Bravo Stipe.


registracija
16/6/09

vladko1936, 14.07.09. 20:53

Osoba zabica je proglasio Bobetka za fašistu. Valjda mu je Draža antifašista. Zastave sa U vidi u svojoj ne hrvatskoj percepciji, ili ih sanja. Dali je vidio onog iz Beograda, kada je donio sliku generala Draže i još je obećao da će opet doći. Dali je zaboravio balvane i protjerivanje iz Krajine svo ne srpsko stanovništvo. Hrvate iz dijaspore je tamo poslala država Jugoslavija i tražiti od njih da vole komunizam i tu državu, je bezobrazno od zabice. Ne znam kojega Boga on priziva, koji će osuditi Hebranga. Što se Boga tiče, ja bi radije bio u koži Hebranga nego Mesića. Za zabicu i za Mesića je svako i najobičnije hrvatstvo razlog da bivši komunisti svake vrste, traže dežurne krivce u običnom hrvatstvu. Ja kao takav, ne tražim od nikoga ništa za svoju zemlju, niti tvrdim da je moj narod bolji od nekog drugog naroda, niti sam ja bolji od bilo koga Ne volim fašizam i komunizam jednako. Zatim, zabica, a i mnogi komentatori postavljaju stvar tako, kao da je svjetska kriza potekla iz Hrvatske i zahvatila SAD i ostale zemlje. Zatim da su naši fašisti bili instruktori Hitleru i Musoliniju, koje su skupa, izgleda mi, oduševljavali njih dvojicu. Dugo živim i znam svaki pomak jugoslavenske komunističke ideologije.
Što se mene tiče bravo Franjo.


registracija
16/7/09

Jomla, 16.07.09. 12:06

As a Belgian it is easy for me to see it more clearly. I already go to Croatia for years. But it is scary how nationalistic and protecting people you are. Mostly I go to the Dubrovnik and Lika region, I have never been in a country where I ve seen so many national flags, symbols etc... It reminds me of faschist Germany. And no I dont prefer Communism. I hope someday the genaral public will see what normal people did in the name of Homeland Security. Faschist germany came clear with their past, Serbian general public came clear with cruel past but I dont see that with the Croatian general public. But as long as this doesnt happen there should not be a place for Hrvatska in the European Union, I dont want A FASCHIST COUNTRY IN MY EUROPE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika