09.07.2009. / 19:01

Autor: Boris Bilas

Lude ideje Radovana Karadžića : 'Tržnicu Markale granatirali su SAD i Armija BiH'

Na sarajevskoj tržnici Markale 5. veljače 1994. godine ubijeno je 68, a povrijeđeno 144 civila. Godinu dana kasnije, 28. kolovoza 1995. godine, također na toj sarajevskoj tržnici ubijeno je 37, a ranjeno 90 civila

Radovan KaradžićRadovan KaradžićObrana Radovana Karadžića zatražila je od Haaškog tribunala da od norveške Vlade zatraži dokumente koji, tvrdi obrana, potvrđuju kako su SAD u proljeće 1995. godine naoružavale Armiju BiH, kao i da je ta vojska izazvala dvije eksplozije na sarajevskoj tržnici Markale, prenosi Dnevni avaz

U danas objavljenom zahtjevu, obrana tvrdi kako su pripadnici norveškog odreda UNPROFOR-a i humanitarni radnici, u veljači i ožujku 1995. godine, bili očevici isporuka oružja Armiji BiH na Aerodromu u Tuzli koje su nadgledali Amerikanci u civilnim odijelima.

Norvežani su, prema Karadžićevoj odbrani, o tome obavijestili svoju vladu, a ta afera je postala i predmet pažnje Ujedinjenih naroda.

SAD su zatim intervenirale, prijetilo se norveškim svjedocima, a tadašnji ministar obrane (William Perry je službeno negirao naoružavanje bosanske vojske.

Karadžić tvrdi i da je istraga nizozemske Vlade u Sarajevu otkrila dokumente koji potvrđuju da su 40 mitraljeza i vojna oprema, 14. veljače 1995. godine helikopterom prebačeni iz Tuzle u Žepu, a poslije i u Srebrenicu.

Oba grada tada su bila zaštićene i demilitarizirane zone UN.

Kao izvor ovih tvrdnji, obrana se poziva na knjigu Obavještajni rad i rat u Bosni Ceesa Wibesa.

Tu knjigu Karadžić u podnesku citira kao izvor i za tvrdnju da je Armija BiH izazvala eskplozije na sarajevskoj tržnici Markale, 5. veljače 1994. i 28. kolovoza 1995. godine.

"Premda su za to granatiranje okrivljeni bosanski Srbi, istraga nizozemske Vlade je utvrdila kako su razni pripadnici obavještajnih i sigurnosnih službi iz Kanade, Velike Britanije, Danske, Švedske, Norveške, Belgije i Nizozemske utvrdili, nezavisno jedni od drugih, da je granatiranje počinila Armija bosanskih Muslimana", piše u Karadžićevom podnesku.

Cilj granatiranja je, tvrdi obrana, bilo prikazivanje "bosanskih Srba u lošem svjetlu i želja intervencijom međunarodne zajednice" u korist Bošnjaka.

Tvrdeći da vlasti u Oslu posjeduju izvještaje i druge dokumente koji potvrđuju ove navode, Karadžić traži od Tribunala da obaveže Norvešku da ih dostavi obrani.

Bivši predsjednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrbima, kao i za kršenje zakona i običaja rata tijekom sukoba u BiH 1991-95.godine.

Na sarajevskoj tržnici Markale 5. veljače 1994. godine ubijeno je 68, a povrijeđeno 144 civila.

Godinu dana kasnije, 28. kolovoza 1995. godine, također na toj sarajevskoj tržnici ubijeno je 37, a ranjeno 90 civila.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika