10.07.2009. / 14:33

Autor: Martina Čizmić

Piloti Air Francea: Nesreća Airbusa mogla je biti spriječena

Sindikat je u svom pismu istaknuo i kako su Europsku agenciju još u rujnu 2007. obavijestili o problemima sa senzorima.

U nesreći Air Franceovog zrakoplova poginulo je svih 228 putnika i članova posadeU nesreći Air Franceovog zrakoplova poginulo je svih 228 putnika i članova posadePiloti zrakoplovne tvrtke Air Francea optužili su agenciju za sigurnost zračnog prometa da nije poduzela sve kako bi spriječila tragediju u kojoj je početkom lipnja poginulo 228 ljudi.

Piloti su istaknuli kako u agenciji nisu reagirali na pisma i upozorenja o greškama na senzorima za mjerenje brzine.

Kako donosi Daily Telegraph, problemi sa senzorima na kobnom letu iz Brazila za Francusku i dalje nisu potvrđeni kao glavni razlog za nesreću, već istražitelji ističu kako bi oni mogli biti samo jedan od faktora.

Sindikat pilota Air Francea je francuskoj Generalnoj direkciji civilnog zrakoplovstava i Europskoj agenciji za osiguravanje sigurnosti u zračnom prometu poslali ogorčeno pismo u kojem ih optužuju da su ignorirali podatke da su piloti u Airbusu A330-200 imali probleme sa očitanjem brzine.

"Piloti koji lete u zrakoplovima Airbus A330 i A340 već dulje vremena upozoravaju nadležne na probleme sa senzorima za mjerenje brzine u lošim vremenskim uvjetima. Agencije su mogle, određenim mjerama, spriječiti tu katastrofu", ističe vođa sindikata Gerard Arnoux. Dodao je kako je odgovornost na objema agencijama da proizvođača zrakoplova prisile na odgovarajuće poteze.

Sindikat je u svom pismu istaknuo i kako su Europsku agenciju još u rujnu 2007. obavijestili o problemima sa senzorima.

Pilote posebno ljuti što je Air France 12. lipnja odbacio mogućnost da modernizira senzore na zrakoplovima koji lete na dugačkim rutama, a niti jedna od nadležnih agencija nije od Airbusa zahtjevala da zamjeni spomenute senzore.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika