10.07.2009. / 16:16

Autor: Hina

Schüssel 'razočaran' Slovenijom i traži ugovor protiv blokade zbog bilateralnih pitanja

Schuessel je izjavio kako je "vrlo razočaran" činjenicom da se bilateralna pitanja povezuju s procesom pristupa EU i nada se da će Slovenija uskoro deblokirati hrvatske pristupne pregovore

Wolfgang SchüsselWolfgang SchüsselPredstavnik Austrijske pučke stranke (OeVP) za vanjsku politiku, bivši austrijski kancelar Wolfgang Schüssel zatražio je u petak uvođenje "ugovorne obveze" kojom bi članice EU-a jamčile da neće priječiti pristup zemlje kandidata EU zbog bilateralnih sporova, a njegova je stranka poručila kako je pristup Hrvatske EU-u za nju središnje pitanje.

"Za buduća proširenja treba se uvesti obvezujuće pravilo da nitko ne može povezati bilateralne sporove s pristupom EU", izjavio je Schuessel novinarima u Beču, potaknut ponašanjem Slovenije koja zbog graničnog spora blokira pristup Hrvatske Uniji.

Dopredsjednik Europske pučke stranke, također Austrijanac, Othmar Karas, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji optužio je i Europsku komisiju za nedovoljne napore u tom pitanju.

"Mislim da je Europska komisija premalo učinila u smislu posredovanja u ovom sporu", izjavio Karas.

Schüssel je izjavio kako je "vrlo razočaran" činjenicom da se bilateralna pitanja povezuju s procesom pristupa EU i nada se da će Slovenija uskoro deblokirati hrvatske pristupne pregovore.

Pristup Hrvatske EU "svjetionik" je zemljama kao što su Bosna i Hercegovina ili Srbija, a neulazak Hrvatske u Uniju imao bi "uništavajući učinak" na reformske napore na Balkanu, smatra Schüssel.

Karas smatra da se pravna pitanja u graničnom sporu moraju razjasniti prije nego što se postigne politički dogovor.

Po njegovu mišljenju, pristup Hrvatske EU najviši je prioritet.

Sličnog je mišljenja i voditelj parlamentarne skupine OeVP-a u Europskom parlamentu Ernst Strasser, koji je naglasio da je pristup Hrvatske EU-u središnje pitanje za njegovu stranku, koja se i zauzimala za približavanje Hrvatske Uniji.

Po Strasserovim riječima, hrvatsko-slovenski granični spor predstavlja "sukob koji držimo rješivim" i u čijem će rješavanju sudjelovati i OeVP.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika