11.07.2009. / 18:15

Autor: Hina

Tadić: Srbija čini sve kako bi uhitila Ratka Mladića

Srbijanski premijer Mirko Cvetković kazao je da je "naš dug prema žrtvama da sve koji su počinili zločine izvedemo pred lice pravde"

Boris TadićBoris TadićPredsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da zbog srebreničkih, ali i svih drugih nevinih žrtava, oni koji su počinili ratne zločine moraju biti u Haagu, a srbijanski premijer Mirko Cvetković, u povodu 14. godine od zločina u Srebrenici rekao je kako nijedan zločin počinjen u prošlosti na teritoriju bivše Jugoslavije ne smije biti zaboravljen.

U izjavi koju je prenijela tiskovna služba srbijanskog predsjednika Tadić je naveo da je Srbija čvrsto opredijeljena i čini sve kako bi završila suradnju s Haaškim tribunalom, ne samo zato što je to njezina zakonska obveza, već i "zbog nas samih i pomirenja među narodima i prosperitetnijeg života na Balkanu".

"Odajući počast žrtvama Srebrenice, odajemo počast svim nevino stradalima. Sve nevine žrtve moramo poštovati, jer jedino pamteći i poštujući žrtve drugih, kao i svoje, možemo pronaći snagu za pomirenje i mir među narodima Balkana, kako bismo krenuli naprijed k prosperitetnijoj i izvjesnijoj budućnosti koja nije opterećena ratnim zločinima", rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da Srbija čini sve kako bi uhitila Ratka Mladića i završila suradnju s Haagom, napomenuvši da ne postoji kolektivna krivnja jednog naroda, već da onaj tko je počinio zločin ima ime i prezime.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković kazao je da je "naš dug prema žrtvama da sve koji su počinili zločine izvedemo pred lice pravde".

"Imena i prezimena žrtava znamo, a posao je pravosudnih organa, kako Srbije, tako i susjednih zemalja da otkriju i procesuiraju zločince. To je jedan od najvažnijih uvjeta pomirenja i trajnog mira na ovim prostorima", stoji u izjavi Cvetkovića, koju je prenijela tiskovna služba srbijanske vlade.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

registracija
11/11/07

ALGA, 11.07.09. 21:40

Gdje ste bili prije 18 godina kada je vaša vojska ubijala u Hrvatskoj? Slovenija, Hrvatska, Bosna i Kosovo ne će nikad zaboraviti...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika