11.07.2009. / 18:18

Autor: Hina

Znanstvenici: Pretili u većoj opasnosti od svinjske gripe

"Možemo zaključiti da kod novoga virusa postoji mogućnost ozbiljnijih komplikacija, posebice kad je riječ o iznimno pretilim pacijentima", rekao je dr. Tim Uyeki

Pretilima prijete komplikacije ukoliko obole od svinjske gripePretilima prijete komplikacije ukoliko obole od svinjske gripePretile, ali zdrave osobe, mogle bi biti izložene većoj opasnosti od ozbiljnijih komplikacija, pa čak i smrti, kad je riječ o novoj gripi koju uzrokuje virus A-H1N1, poznatiji kao virus svinjske gripe, izvijestili su u petak američki znanstvenici.

Opisali su slučajeve 10 pacijenata liječenih od spomenutog virusa u bolnici u Michiganu, od kojih su tri pacijenta umrla. Devet od njih deset imalo je višak kilograma, sedam ih je bilo pretilo. Dvoje od troje pacijenata koji su se razboljeli spadalo je u zadnju kategoriju.

"Možemo zaključiti da kod novoga virusa postoji mogućnost ozbiljnijih komplikacija, posebice kad je riječ o iznimno pretilim pacijentima", rekao je dr. Tim Uyeki. Rezultati istraživanja objavljeni su u biltenu američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Svrha istraživanja nije bila utvrditi povezanost između tjelesne težine i novoga virusa, no, nakon što su znanstvenici ustanovili da čak sedam od deset oboljelih ima indeks tjelesne mase veći od 30, a to znači da su vrlo pretili, posvetili su ovom otkriću više pozornosti.

"Pretilost se u ranijim slučajevima nije prepoznavala kao rizični faktor u ozbiljnijim slučajevima bilo koje vrste sezonske gripe", stoji u priopćenju CDC-a.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika