11.07.2009. / 20:25

Autor: Hina

Island će 27. srpnja podnijeti zahtjev za pridruženjem EU-u

Premijerka je rekla kako je planirala da zahtjev za članstvom bude podnesen tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 27. srpnja

Johanna SigurdardottirJohanna SigurdardottirIsland bi do kraja srpnja trebao podnijeti zahtjev za primanjem u članstvo EU-a, izjavila je u subotu islandska premijerka Johanna Sigurdardottir pred zastupnicima islandskog parlamenta.

Premijerka je rekla kako je planirala da zahtjev za članstvom bude podnesen tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a 27. srpnja. Pozvala je 63 članova parlamenta na brzo djelovanje da bi zahtjev mogao biti podnesen kako je planirano. Premijerka je zaključila da je članstvo u EU-u najbolji način za stabilizaciju gospodarstva te otočne zemlje nakon kolapsa bankarske industrije ujesen uslijed financijske krize.

No, ne slažu se sve islandske stranke s odlukom Socijal-demokrata premijerke Sigurdardottir. Strahuju da bi pridruženje EU-u moglo istodobno značiti prepuštanje kontrole te zemlje nad dijelom snažnog ribarskog resora.

Parlamentarno glasovanje bi se trebalo održati u ponedjeljak, ali protivnici ulaska zemlje u EU smatraju da bi u cijeloj zemlji trebalo provesti referendum o tome važnom pitanju.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika