Objavljeno u Nacionalu br. 713, 2009-07-14

Autor: Marko Ćustić

PRVI DANI nove premijerke

Sanader bez ikakva utjecaja u HDZ-u

IVO SANADER, unatoč nagađanjima da će iz potaje upravljati vladom Jadranke Kosor, nema više apsolutno nikakav utjecaj u vrhu HDZ-a, a ministri djeluju samostalno bez ikakva miješanja donedavnog premijera

TRI GRACIJE VLADE RH Jadranka Kosor svako jutro pije kavu s Đurđom Adlešić i Biancom MatkovićTRI GRACIJE VLADE RH Jadranka Kosor svako jutro pije kavu s Đurđom Adlešić i Biancom MatkovićIvo Sanader ostao je bez ikakvog utjecaja i značaja u vrhu hrvatske vlasti i Hrvatske demokratske zajednice, doznao je Nacional. Čak i kad na sjednicama Predsjedništva HDZ-a ili Vlade netko zazove njegovo ime i poziva se da je "Ivo rekao" ovo ili ono, to više nitko ozbiljno ne doživljava.
Prema tvrdnjama izvora bliskog Vladi, ministri sada djeluju uz visoku autonomiju i svaki samostalno donosi odluke - dobar primjer je subotnja odluka potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca da se od pet brodogradilišta u državnom vlasništvu četiri proda za jednu kunu, a preostalo, Brodosplitovo brodogradilište specijalnih objekata za 18,7 milijuna kuna. Na tu se radikalnu ali neizbježnu odluku čekalo mjesecima.


Radikalno djelovanje očekuje se i od premijerke Jadranke Kosor. Nacionalov izvor kaže: "Dajemo joj šansu da poduzme što mora, da pokaže što zna. Hrvatska je u velikim problemima i premijerka sada mora donositi odluke bez milosti." To se posebno odnosi na veliki rebalans proračuna, koji će se vjerojatno obaviti početkom kolovoza. Jadranka Kosor morat će tada odbiti sve koji će tražiti da se ne diraju njihove povlastice i prihodi, odnosno sve one koje je visoki izvor opisao kao "skupine ucjenjivača".

Jadranka Kosor proživljava najtežih trideset dana svoje političke karijere, razdoblje u kojem će se pokazati je li sposobna i spremna za premijersku funkciju, ali i hoće li uspjeti spasiti Hrvatsku od potpune propasti prouzročene financijskom i gospodarskom krizom. Nacionalov izvor blizak Vladi tvrdi da su odnosi u vrhu vlasti i Hrvatske demokratske zajednice nakon iznenadne ostavke Ive Sanadera na sve funkcije i dalje idilični, odnosno da nema uočljivih sukoba među ključnim igračima. Isti izvor otkriva i nastanak jednog neočekivanog savezništva: "Premijerka je trenutačno najbliža s potpredsjednicom Vlade Đurđom Adlešič i ministricom bez portfelja Biancom Matković. Njih tri svako jutro piju kavu i podržavaju se unatoč muškim zlobnicima. Inače je odnos muških ministara prema njima uglavnom korektan, osim što ministar zdravstva Darko Milinović osobito voli dati do znanja Bianci Matković da su joj krila srezana sad kad više nema njenog zaštitnika Sanadera. Smatram da to nije korektno jer je ona vrijedna osoba."

BIANCA MATKOVIĆ
izgubila je zaštitnika, ali je u dobrim odnosima s
premijerkomBIANCA MATKOVIĆ izgubila je zaštitnika, ali je u dobrim odnosima s premijerkomAndrija Hebrang i Vladimir Šeks ne pojavljuju se ni blizu Vladi i tu je riječ o planiranom djelovanju na percepciju javnosti, jer se želi izbjeći dojam da oni iza kulisa upravljaju državom i strankom. U samom HDZ-u i dalje vlada Predsjedništvo, koje se pretvorilo u svojevrsni politbiro. U njemu najveći utjecaj imaju potpredsjednici, posebice Šeks, Hebrang te Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, a sluša se i Milinovića te Polančeca. Iz HDZ-a se, štoviše, tvrdi da je i Sanader u posljednja tri mjeseca svog mandata morao sve odluke donositi zajednički s Predsjedništvom stranke.
Sanader se pojavio na Markovu trgu sredinom prošlog tjedna na neformalnoj kavi. Nacionalovi izvori tvrde da se do sada nije pokušavao miješati u upravljanje državom, ali izražavaju sumnju da bi on više i mogao ostvariti nekakav utjecaj na poteze Vlade.

TKO TRENUTNO VLADA HDZ-om

Nenadano povlačenje Ive Sanadera otkrilo je da zadnja tri mjeseca on više i nije donosio samostalne odluke, već je o svemu odlučivalo predsjedništvo HDZ-a u kojemu najveći utjecaj imaju potpredsjednici stranke Šeks, Hebrang, Kalmeta i Šuker. Oni i sada vode HDZ, s tim da utjecaj na odluke imaju i Milinović te Polančec. Sanader ondje nema više uopće nikakav utjecaj, taj politbiro HDZ-a očekuje radikalno djelovanje Jadranke Kosor.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika