Objavljeno u Nacionalu br. 713, 2009-07-14

Autor: Robert Bajruši

Political report

Jurčić najavio izlazak iz SDP-a i solo kampanju

Ljubo jurčić, nakon poraza na unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata SDP-a najavljuje samostalnu kandidaturu što u stranci smatraju nelojalnim

KRAJ IDILE Iako je Ivi Josipoviću poslao čestitku nakon što je izabran za kandidata SDP-a za Mesićeva nasljednika, Ljubo Jurčić de facto ne priznaje te izbore i nije
zadovoljan ulogom koju mu je Milanović
odredio u budućoj vladiKRAJ IDILE Iako je Ivi Josipoviću poslao čestitku nakon što je izabran za kandidata SDP-a za Mesićeva nasljednika, Ljubo Jurčić de facto ne priznaje te izbore i nije zadovoljan ulogom koju mu je Milanović odredio u budućoj vladiIvo Jospović postao je, sukladno intencijama stranačkog vodstva, predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije Hrvatske, ali time nije riješeno pitanje koga će ljevica ponuditi kao potencijalnog nasljednika Stipe Mesića. U SDP-u znaju kako postoji velika šansa da Ljubo Jurčić u rujnu istupi iz SDP-a i unatoč porazu od Josipovića, krene u samostalnu kampanju. Jurčićeva najava solo-izlaska konsternirala je socijaldemokrate i, barem iza kulisa, izazvala zabrinutost zbog opasnosti od podjele glasova na koje računa Ivo Josipović. S druge strane, još u nedjelju ujutro iz Jurčićevih se krugova moglo čuti kako rasterećeno očekuju rezultate unutarstranačkog izjašnjavanja, a njihovo objašnjenje je glasilo: "Pa ionako je važno što o izboru predsjednika Republike misli tri milijuna birača, a ne nekoliko tisuća stranačkih aktivista", kazali su za Nacional.
Jurčićeva razmišljanja poznata su i u vrhu stranke, gdje su ocijenjena kao duboko nelojalna. Pritom se izražava i iznenađenost ovakvim najavama, jer SDP-ovci u idućoj vladi Jurčića vide na poziciji potpredsjednika zaduženog za gospodarstvo.


Od toga neće biti ništa u slučaju njegove predsjedničke kandidature i napuštanja SDP-a. Iako ondje tvrde kako za Jurčića ne bi glasali niti svi njihovi članovi, a kamoli većina lijevog izbornog tijela, njegov odlazak doživljavaju s nelagodom. Situacija sigurno nije crno-bijela, i Ljubo Jurčić zna da u utrku ne bi ušao kao autsajder, makar su mu izgledi umanjeni poslije poraza od Ive Josipovića.

Jurčićeva najava samostalne kandidature pokazuje kako on, bez obzira na čestitku koju je uputio Josipoviću, ne priznaje rezultate predizbora. Teško je očekivati da će birači honorirati ovakvo ponašanje, ali izlazak iz stranke nekadašnjeg premjerskog kandidata mora zakomplicirati položaj SDP-a. U ekonomskoj tematici Jurčić je ljeviji od vlastite stranke, a kao ozbiljan stručnjak ima dobar rejting. Međutim, njega ne zadovoljava položaj saborskog zastupnika, a u privatnim razgovorima zna objašnjavati kako ni uloga potpredsjednika vlade za gospodarstvo nije pretjerano primamljiva jer je nešto slično već radio u vladi Ivice Račana. Kako je očito da će Milanović postati SDP-ov kandidat za premijera, Jurčić je svoje ambicije usmjerio k položaju predsjednika Republike. Poraz od Josipovića ga nije pretjerano pokolebao i veliki su izgledi za njegovu jesensku kandidaturu, čime će i formalno postati protivnik svojoj sadašnjoj stranci.DAMIR KAJIN i Radimir Čačić (lijevo) najavljuju se kao
predsjednički kandidati IDS-a i HNS-a, što će dodatno razmrviti biračko tijelo na ljevici i ići na ruku HDZ-ovu kandidatuDAMIR KAJIN i Radimir Čačić (lijevo) najavljuju se kao predsjednički kandidati IDS-a i HNS-a, što će dodatno razmrviti biračko tijelo na ljevici i ići na ruku HDZ-ovu kandidatu
Njegova kandidatura izazvat će dodatnu gužvu u lijevom centru, gdje su izlazak na izbore najavili i Radimir Čačić i Damir Kajin. Za SDP-ove stratege središnje pitanje postaje kako etablirati Ivu Josipovića kao najkvalitetnijeg kandidata. Pesimistička varijanta uključuje to da Jurčić, Čačić i Kajin zajedno osvoje dvadesetak posto glasova, a to bi poprilično ruiniralo status kandidata socijaldemokratske partije. Iako je pobjeda bilo koga od ove trojice vrlo nerealna, već i najava njihove kandidature pokazuje da mnogi ne žele prihvatiti Milanovića i SDP kao vodeću snagu lijevog centra. Stoga će Milanović ovo ljeto provesti u uvjeravanju Čačića i Jurčića da odustanu od kandidature, no onda se otvara pitanje što im može ponuditi kao protuuslugu.

U svemu ovome, Josipovićeva pobjeda niti u jednom trenu nije dolazila u pitanje, i više se radilo o tome kakva će biti konačna razlika. Ivo Josipović je još u prosincu prošle godine dobio podršku Zorana Mlanovića, što znači kako već osam mjeseci figurira kao izbor stranačkog vrha. Uzme li se u obzir da je na prošloj SDP-ovoj konvenciji 85 posto delegata podržalo Milanovića, tek su rijetki vjerovali kako Josipović neće biti pobjednik. To je i jedan od razloga Jurčićevog poraza - stvoren je dojam da su za njega samo Milanovićevi protivnici poput Zlatka Komadine, Zvonimira Mršića ili Veljana Radojkovića, što je mobiliziralo pristaše predsjednika SDP-a. Pritom se u kampanji Zoran Milanović držao neutralno, a glavninu spin-doktorskih poslova odradio je Ivan Račan, sin dugogodišnjeg čelnika socijaldemokrata.
Ivan Račan je organizirao i vodio Josipovićevu kampanju, i zahvaljujući njegovim potezima, anulirana je prednost koju je Ljubo Jurčić imao u stranačkim ograncima u manjim gradovima i mjestima. Josipovićev su problem predstavljale slabe veze na terenu, gdje je rijetko odlazio na druženja s lokalnim aktivistima. Za razliku od njega, Jurčić je nekoliko puta obišao čitavu Hrvatsku, i osobno kontaktirao s puno ljudi. Računajući da mu to osigurava prednost, odbio je prijedlog za tri sučeljavanja koja su se trebala održati u Splitu, Rijeci i Zagrebu, i prihvatio samo jedno na Radiju 101. Račan je brzo reagirao i organizirao Josipovićevu turneju kroz Hrvatsku, a pritom je imao podršku vrha stranke. Tijekom posljednja dva tjedna, dok se javnost u Hrvatskoj posve fokusirala na ostavku Ive Sanadera, SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović marljivo je obilazio stranačke ogranke i prikupljao podršku lokalnih članova.
Nekoliko dana prije održavanja internih SDP-ovih izbora, dvojica članova stranačkog vodstva potvrdili su za Nacional da je utrka već de facto gotova, i u nedjelju se pokazalo da su bili u pravu. Kada je objavljeno da je pobijedio Ivo Josipović, Račan i ostali suradnici već su isplanirali iduću fazu kampanje. Glavno oružje kojim će Josipović pokušati pobijediti i postati novi hrvatski predsjednik bit će - internet. To je potvrdio i član njegove ekipe, koji kaže da im uzor predstavlja predsjednik SAD-a Barack Obama, koji je za vrijeme predsjedničke kampanje uz pomoć interneta direktno komunicirao s oko 68 milijuna svojih pristaša. U SDP-u vjeruju kako će Josipoviću za pobjedu trebati otprilike 1.200.000 glasova, a barem jednu desetinu namjeravaju osigurati putem weba.

Važan razlog zbog kojeg su se Milanović i većina u SDP-u odlučili za Josipovića, jest uvjerenje da će za njega glasati birači ljevice. To već u prvom krugu znači većinu glasova u Istri, Primorju, Zagrebu i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, čime bi Josipović u drugi krug ušao kao favorit i do kraja zadržao početnu prednost. No opasnost leži u tome što Ivo Josipović djeluje prilično dosadno. Zato idući zadatak predstavlja promjena njegovog prilično štreberskog imagea, kako bi postao zanimljiv biračima. Čak i među organizatorima SDP-ove predsjedničke kampanje vlada strah da Josipović može privući oko 25 posto glasova, što osigurava drugi krug izbora, ali ne i prednost kakvu žele u SDP-u.
Pritom je zanimljivo da kao najopasnijeg protukandidata nitko ne doživljava etablirane političare kao što su Andrija Hebrang ili Radimir Čačić, nego se prilično napeto iščekuje hoće li se kandidirati Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, jer može dobiti veliki broj glasova na desnici i centru, ali i dijelu ljevice. U noći kada je potvrđena pobjeda Ive Josipovića, nervozu je izazvala nova informacija po kojoj će HNS ipak kandidirati Radimira Čačića. Nedavno je zbrku izazvao istup Andre Vlahušića, gradonačelnika Dubrovnika i člana HNS-a, koji je izjavio kako njegova stranka treba podržati predsjednčkog kandidata SDP-a. IVO JOSIPOVIĆ s voditeljem svoje kampanje Ivanom RačanomIVO JOSIPOVIĆ s voditeljem svoje kampanje Ivanom Račanom

Iako je njegov istup dobio prilično velik odjek u javnosti, unutar HNS-a vlada posve drugačije raspoloženje. Vlahušić je izoliran u vlastitoj stranci, i u političkom pa i osobnom pogledu, bliskiji je s Milanovićem negoli s Čačićem. Ali unutar HNS-a razmišljaju kako je Čačić biračima podjednako privlačan barem koliko i Josipović, a sadašnje političke okolnosti omogućavaju i pritisak na SDP, kako bi kasnije mogli izvući maksimum u koaliciji za parlamentarne izbore. Podrazumijeva se kako socijaldemokrati ovakvo ponašanje smatraju ucjenom. SDP je otprilike pet puta jači od HNS-a, i Milanović je na zajedničkim listama, ako ih uopće bude, spreman malo popustiti, ali ne i Radimiru Čačiću i Vesni Pusić dati funkcije potpredsjednika za gospodarstvo i ministarstvo vanjskih poslova, dakle, po važnosti drugi i treći položaj u vladi. Prihvati li HNS Mesićevu inicijativu, za vodstvo SDP-a to će biti znak da više ne postoji jedinstveni lijevi centar, i da sada treba držati ekvidistancu kako u odnosu na HDZ tako i potencijalne saveznike s ljevice.

Josipovića i Milanovića je barem razveselila odluka IDS-a da podrži kandidaturu Damira Kajina. Još nedavno je Ivan Jakovčić na predsjedničkim izborima odustao od suradnje sa socijaldemokratima, i najavio kako će podržati Čačića. Jakovčićevo okretanje Kajinu i odmak od Čačića, izazvali su prilično veselje u SDP-ovom vodstvu, gdje je definitivno prevladalo stajalište kako Ivo Josipović neće imati problema pokupiti većinu glasova ljevice. Problem je kako navesti glasače sklone lijevom centru da iziđu na izbore. Josipovićevi najbliži suradnici poput Ivana Račana, smatraju da će u krizi koja će krajem ove godine biti još teža, hrvatski birači preferirati ozbiljnog političara koji do sada nije imao afera, a to je Ivo Josipović.

Vezane vijesti

EU se nije integrirala kao država

EU se nije integrirala kao država

O mogućnostima izlaska iz aktualne dužničke krize i osnivanju fiskalne unije u eurozoni razgovarali smo s Ljubom Jurčićem, profesorom Ekonomskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika