Objavljeno u Nacionalu br. 713, 2009-07-14

Autor: Berislav Jelinić

KRIM VEZE šefa Bugarske

Svjedok: 'Matanić je ubijao za premijera'

ČLAN BANDE Roberta Matanića iz Bugarske priznao je hrvatskoj policiji da je jedan od sudionika atentata na Ivu Pukanića po nalogu novog bugarskog premijera Bojka Borisova za 350 tisuća eura ubio policajca Kirila Živkova

ZAŠTITAR U KAMPANJI Bojko Borisov s djecom u
rodnom selu za vrijeme
izborne kampanjeZAŠTITAR U KAMPANJI Bojko Borisov s djecom u rodnom selu za vrijeme izborne kampanjeHrvatska policija došla je tijekom istrage atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića do šokantnih informacija - do svjedočanstva da je Robert Matanić, jedan od sudionika u atentatu na Ivu Pukanića i Niku Franjića, ubijao u Bugarskoj po nalogu vjerojatnog novog bugarskog premijera Bojka Borisova. To je hrvatskoj policiji ispričala osoba koja je prije nekoliko godina boravila s Matanićem u Bugarskoj. Ista osoba ispričala je da je Matanić zapravo po nalogu Bojka Borisova izvršio atentat u kojem je smrtno stradao i bugarski policajac Kiril Živkov. Živkovu je na pogreb došao i Bojko Borisov, koji je tada održao oproštajni govor i izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se ubojice pronašli i pravedno kaznili. Za to je ubojstvo Matanić od Borisova - tvrdi taj svjedok - dobio 350 tisuća eura.


Robert Matanić i Ivan Može, jedan od članova njegove kriminalne grupe u Bugarskoj, bili su i službeno osumnjičeni za ubojstvo Kirila Živkova, ali bugarska policija im to nije mogla dokazati. Policijski podoficir Kiril Živkov ubijen je početkom rujna 2004. u sofijskom naselju Knjaževo. Bugarska je policija odmah nakon ubojstva izdala priopćenje da je Živkov stradao slučajno, jer je prava meta napadača bio bugarski kriminalac Asen Mladenov koga su napadači također usmrtili. U istom obračunu ranjeno je još troje ljudi. Živkov je te večeri navodno bio u patroli i čekao da po njega dođe policijski automobil. Kako bi prekratio vrijeme, navratio je do kladionice Euronogomet, u kojoj se već nalazio Mladenov sa suradnicima. Potom su u kladionicu ušla dva maskirana napadača i počela pucati. Potom su pobjegli u Audiju A6, koji je kasnije nađen spaljen u obližnjem kvartu, a u njemu su pronađena dva pištolja i automat. Ubijeni Mladenov i njegova grupa bili su osumnjičeni za ubojstvo Filipa Najdenova, zvanog Fatik, koga su smatrali jednom od značajnijih osoba u bugarskom podzemlju. U službenoj zabilješci hrvatske policije stoji zapisano i da se Robert Matanić osobno hvalio da je izvršitelj tog ubojstva, koje je najvjerojatnije odradio za naručitelja koji je tražio da ubije Najdenova, a ne nesretnog policajca Živkova, koji je vjerojatno stradao samo kao kolateralna žrtva. VEZE S JOCIĆEM Sreten Jocić je na suđenju izjavio da je u Bugarskoj bio pod zaštitom BorisovaVEZE S JOCIĆEM Sreten Jocić je na suđenju izjavio da je u Bugarskoj bio pod zaštitom Borisova
To se ubojstvo dogodilo samo nekoliko tjedana nakon što je u Bugarskoj ubijen tamošnji narkoboss Milče Bonev zvani Baj Mile.

Bio je to jedan od najbrutalnijih mafijaških obračuna u Bugarskoj. Osim Boneva, tom prilikom ubijeno je još pet muškaraca, a dvojica su ranjena. Član Matanićeve bande iz Bugarske ispričao je hrvatskoj policiji da je i to ubojstvo izvršio Robert Matanić sa svojom grupom. U službenoj policijskoj zabilješki, u svjedočenju tog istog svjedoka, zapisano je da se Matanić hvalio i tim ubojstvom, da su napadači bili maskirani u odore pravoslavnih svećenika, te da im je posao bio olakšan - u neku ruku - zahvaljujući Bojku Borisovu. Taj svjedok tvrdi da se Matanić pohvalio kako je Borisov ranije toga dana poslao policiju na lokaciju gdje se nalazio Bonev sa svojom kriminalnom svitom, te da im je policija oduzela sve oružje koje su posjedovali. Tako su zapravo otvorili put ubojicama da ih lakše likvidiraju, jer se nisu imali čime obraniti. Pretpostavlja se da je Bonevljevo ubojstvo naručio Sreten Jocić, zato što Bonev nije uspio spriječiti Jocićevu deportaciju iz Bugarske u Nizozemsku, iako mu je to Jocić navodno unosno platio.
Matanićev suradnik iz Bugarske ispričao je hrvatskoj policiji da su Matanić i Bojko Borisov u Bugarskoj bili iznimno bliski. Prema tim tvrdnjama, Borisov je Mataniću u središtu Sofije osigurao dva stana u kojima je boravio zajedno s još nekim članovima svoje kriminalne grupe. Jedan je stan bio na Trgu mladosti, a drugi u samom središtu Sofije. Matanić i Borisov često su se družili, a navodno su zajedno odlazili i u teretanu, tvrdi isti svjedok.

Nisu to prve informacije koje povezuju Bojka Borisova s organiziranim kriminalom. Borisova je u tom kontekstu spominjao i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam. Jocić je u Srbiji pritvoren zbog sumnji da je glavni organizator i jedan od mogućih naručitelja atentata na Ivu Pukanića. Jociću se u Srbiji sudi i za poticanje dvojice policajaca na ubojstvo policajca Gorana Marjanovića 1995. Jocić je na tom suđenju izjavio da je u Bugarskoj bio pod zaštitom Bojka Borisova.

ROBERT MATANIĆ OMRAŽEN U BUGARSKOJ Matanić neće moći izbjeći 40 godina zatvora. Kazna bi mu mogla biti blaža jedino ako progovori o ulozi Sretena Jocića i naručitelja atentataROBERT MATANIĆ OMRAŽEN U BUGARSKOJ Matanić neće moći izbjeći 40 godina zatvora. Kazna bi mu mogla biti blaža jedino ako progovori o ulozi Sretena Jocića i naručitelja atentataJocić je te tvrdnje izrekao taman u vrijeme predizborne kampanje u Bugarskoj, što su Borisovljevi protivnici iskoristili kako bi inicirali parlamentarnu istragu u vezi s time. Borisov je te optužbe nazvao podmetanjem, a kao kontradokaz naveo da je Jocić u Bugarskoj uhićen i izručen Nizozemskoj dok je on bio vlast u bugarskoj policiji. Borisova su njegovi politički protivnici i prije povezivali s kriminalom. U tamošnjim medijima tvrdilo se čak i da je u poslovnim vezama s poznatim bugarskim kriminalcima kao što su Mladen Mihalev i Rumen Nikolov, ali te optužbe nikad nisu dokazane.

Bojko Metodiev Borisov rodio se 13. lipnja 1959. u mjestu Bankja. Borisov živi u izvanbračnoj zajednici s Cvetelinom Borislavovom, koja je predsjednica nadzornog odbora investicijske banke SIBANK. Iz prvog braka ima kćer Venetu, koja se školuje u Los Angelesu. Punih osam godina, između 1982. i 1990., obnašao je razne funkcije u bugarskom Ministarstvu unutarnjih poslova. Bio je specijalist za protupožarnu tehniku i sigurnost, a s tom temom je diplomirao u Višoj specijalnoj školi. Od 1985. do 1990. radio je i kao predavač na Višem institutu za školovanje oficira. Napisao je disertaciju na temu "Psihofizička priprema operativnog sustava".
Borisov se od 1978. aktivno bavi karateom i bio je trener nacionalnog bugarskoga karate tima. Ministarstvo unutarnjih poslova napustio je 1990., a godinu dana poslije osnovao je zaštitarsku tvrtku "Ipon-1". Otad su počele datirati i priče o Borisovljevim vezama s kriminalom.MATANIĆ SE hvalio da je ubio i narkobossa Milča BonevaMATANIĆ SE hvalio da je ubio i narkobossa Milča Boneva

Ranih 90-ih u Bugarskoj je osnovan niz privatnih zaštitarskih tvrtki. Mnoge od njih povezivale su se s bugarskim podzemljem i služile kao paravan za reketarenje privatnih poduzetnika, kojih je nakon pada komunizma u Bugarskoj bilo sve više. Djelatnici zaštitarskih tvrtki postali su poznati kao "mutre", što je kolokvijalni izraz za ružno muško lice. I Borisova su mediji više puta optuživali da je "mutra". Borisovljev politički uspon počeo je 1996., kad se bugarski kralj Simeon II., nakon nekoliko desetljeća izgnanstva, vratio u Bugarsku. Kralj je tada angažirao Borisovljevu tvrtku da se brine o njegovu osiguranju. Borisov se uskoro s kraljem jako zbližio i osobno bi ga pratio svaki put kad bi se ovaj pojavljivao u javnosti. Kad je 2001. Simeon II. osnovao političku stranku i pobijedio na izborima, Borisova je imenovao na položaj glavnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova. Borisov je tada dospio na iznimno odgovornu funkciju - zapravo je postao glavni operativac bugarskih sigurnosnih službi i osoba s ovlastima da provodi sve zamisli ministra, najčešće političara bez stručnih referenci. Kako će se kasnije ispostaviti, Borisov je znao kapitalizirati još jednu prednost te funkcije. Kako je kao glavni tajnik MUP-a vrlo često komunicirao s javnošću, Borisov je taj položaj iskoristio za stvaranje pozitivnog javnog imidža. U to vrijeme stopa kriminala u Bugarskoj bila je vrlo visoka. Mafijaške likvidacije i nasilna ubojstva događali su se gotovo svakodnevno. Odmah nakon dolaska na novu funkciju, Borisov je najavio odlučnu borbu protiv kriminala. Poznavatelji političkih prilika u Bugarskoj njegovu popularnost tumače time što se po ponašanju i izgledu potpuno razlikuje od svih ostalih političara. Visok, nabildan, poznavatelj borilačkih vještina, neobrijan i uvijek odjeven u traperice i dugu kožnatu jaknu, Borisov se osobno pojavljivao gdje god bi bila počinjena čak i manja kaznena djela. Mediji su mu se zbog toga rugali tvrdeći da se ponaša kao Batman, ali takav se njegov pristup svidio građanima, pa ga je javnost počela percipirati kao junaka borbe protiv kriminala. Policija je, pod njegovim vodstvom, bila kudikamo djelotvornija nego prije, mnogi su pripadnici podzemlja uhićeni i optuženi, ali su rijetki i osuđeni. Njegovi protivnici tvrdili su da je to zato što policija optužuje ljude bez dokaza, te da Borisov tako uklanja konkurenciju svojih prijatelja iz podzemlja. Hrvatska policija u zabilješkama raspolaže izjavama u kojima se tvrdi da je Borisov oko sebe imao brojne pripadnike kriminalnog miljea, koji su za njega obavljali prljave poslove. Među tim prljavim poslovima su možda i ubojstva o kojima je policiji pričao suradnik Roberta Matanića. Hrvatska policija ta saznanja nije provjeravala u okviru istrage atentata na Pukanića, nego ih tretira potpuno odvojeno.

Borba protiv korupcije

■ Jedna od prvih stvari koju je nakon pobjede na parlamentarnim izborima napravio Boris Borisov, dosadašnji gradonačelnik Sofije te vođa bugarske parlamentarne stranke Građani za europski razvoj Bugarske - GERB, bila je da se susretne s bugarskim državnim tužiteljem Borisom Velčevom kako bi mu rekao što od njega očekuje kao budući bugarski premijer. Rekao mu je da mu daje šest mjeseci vremena da se pokaže u bitci protiv korupcije, za koju će imati punu podršku svih bugarskih državnih organa. U tom razdoblju Velčev će morati izići s konkretnim optužnicama protiv osoba koje su sudjelovale u masovnim prijevarama s novcem iz europskih fondova. No postoje i sumnje hoće li on u to ući na pravi način.

Naime, već dulje vrijeme šire se sumnje da je upleten u razne nasilne događaje u vrlo ratobornom bugarskom gangsterskom i kriminalnom podzemlju. Takvih je optužbi na njegov račun bilo i u Bugarskoj, ali i u inozemstvu, gdje su u medijima bile objavljene i vrlo ozbiljne optužbe na njegov račun.
Tako je njemački istraživački novinar Jürgen Roth optužio svojedobno Borisova da je dio bugarske kriminalne scene, te u svojoj knjizi “Die Neuen Demonen” napisao kako je “tragedija današnjeg bugarskog društva u tome što je korupcija urođena u neprekinutu vlast mreže integriranih političkih, ekonomskih i kriminalnih krugova, koje kontroliraju sigurnosne službe, a koje toleriraju naivni europski političari”. Po tvrdnjama Rotha Borisov je i sam neposredni sudionik rata između raznih kriminalnih klanova, a kao takav neće biti zainteresiran da sve to iskorijeni. Jedan drugi državni funkcionar kojeg je Roth optužio u svojoj knjizi da je povezan s kriminalom odgovorio je da Roth piše laži i izmišljotine, da je Roth najobičniji “lažljivac, klevetnik i beskičmenjački prevarant”.

Vezane vijesti

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Za ubojstvo Pukanića grupi ukupno 148 godina zatvora

Vrhovni sud potvrdio je najveća kaznu za organizirano ubojstvo u Hrvatskoj; za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića odredio je šesteročlanoj skupini… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika