15.07.2009. / 13:19

Autor: Sandra Županić

Bandić o rebalansu: Nismo u banani, ali nije ni bajno

Najviše se uštedjelo na velikim gradskim projektima koji su uglavnom stavljeni na čekanje - izgradnji Kongresnog centra, automatskom upravljanju prometom i izgradnji prototipa prigradskih vlakova

Milan BandićMilan BandićUsporavanje gospodarstva i slabije punjenje gradskog proračuna natjerali su zagrebačkog gradonačelnik Milana Bandića na prvi ovogodišnji rebalans. Proračun Zagreba za 2009. iznosio je 8 milijardi kuna, a rebalansom je smanjen za 2,2 posto odnosno 220 milijuna kuna. Ovaj je rebalans danas potvrdila i Gradska skupština.

„Proračun se ne puni kako bi trebao pa u prvih 6 mjeseci odstupa od plana za 5,5 posto. Najviše su podbacili prihodi od poreza na promet nekretninama i poreza na dohodak, a smanjeni su i prihodi od komunalnih doprinosa. U rebalans smo ugradili smjernice gospodarskog oporavka koje je već ranije donijelo Gradsko poglavarstvo", objasnila je Vera Salopek iz Gradskog ureda za financije.

Najviše se uštedjelo na velikim gradskim projektima koji su uglavnom stavljeni na čekanje - izgradnji Kongresnog centra, automatskom upravljanju prometom i izgradnji prototipa prigradskih vlakova. Na ove projekte umjesto 75 milijuna kuna bit će potrošeno tek nešto manje od 10 milijuna. Otpalo i ulaganje od 18 milijuna kuna za Zračnu luku Zagreb.

„Kao možete s ove govornice govoriti o rebalansu proračuna kao o kraćenju repova mačkama?! To je strašno i mene kao ljubitelja životinja to pogađa. Nismo u banani, ali nije ni bajno. Stanje u Zagrebu rezultat je svjetske ekonomske krize. Ovaj postupak je nužan za normalno funkcioniranje Zagreba. Ne odustajemo od velikih projekata samo moramo prilagoditi dinamiku. Nećemo dirati plaće zaposlenika ni socijalna prava; to nam je zadnja, drakonska mjera", o rebalansu gradskog proračuna rekao je Bandić.

Ovo je tek tehnički rebalans, a oštriji rezovi se očekuju u rebalansu koji je najavljen za jesen.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika