17.07.2009. / 07:47

Autor: Hina

Kanadske vlasti zabrinjava dolazak osumnjičenih za ratne zločine iz Hrvatske

Citira se i dio izvješća Amnesty Internationala iz 2009., po kojem se u Hrvatskoj "stalno propušta istražiti ratne zločine koje su počinili Hrvatska vojska i policijske snage"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaKanadske pogranične službe već su ove godine upozorile na oprez zbog osumnjičenih ratnih zločinaca koji mogu pokušati ući u Kanadu, pošto je vlada u Ottawi ukinula vize za hrvatske državljane, izvijestila je u četvrtak agencija The Canadian Press.

Kanadska vlada u ožujku je ukinula vize nakon snažna lobiranja hrvatske vlade i Hrvatsko-kanadske zajednice, navodi se u izvješću.

U internom obavještajnom izvješću, pripremljenu za Kanadsku agenciju za pogranične službe (CBSA) nedugo nakon ukidanja viza za Hrvatsku, bilježi se da je Hrvatska donijela zakon o oprostu 1996., kojim je obuhvaćeno oko 14.000 osoba uključenih u oružanu agresiju i sukob.

"Imajući na umu taj zakon, i dalje će trebati provjeravati dolaske iz Hrvatske na graničnim prijelazima, kako bi se utvrdilo je li pojedincima dopustiv ulaz jer su počinili ili su umiješani u počinjenje ratnih zločina ili zločina protiv čovječnosti", navodi se u izvješću.

"Izuzeće može... rezultirati povećanim troškovima za vladu ako osumnjičeni hrvatski ratni zločinac putuje u Kanadu i može posljedično biti procesuiran i/ili vraćen".

U agencijskom izvješću se napominje da su u ratu za neovisnost koji je izbio 1991. obje strane, i hrvatska i srpska, počinile ratne zločine povezane s etničkim čišćenjem. Canadian Press navodi da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) procesuira ratne zločine najodgovornijih za ratne zločine, a još traga za Goranom Hadžićem, političkim čelnikom Srba u Hrvatskoj 1990-ih. Također se spominje pritužba ICTY-ja zbog nesuradnje hrvatske vlade u zahtjevu da preda dokumente u drugom ključnom slučaju pred sudom, koji uključuje generale Hrvatske vojske.

Citira se i dio izvješća Amnesty Internationala iz 2009., po kojem se u Hrvatskoj "stalno propušta istražiti ratne zločine koje su počinili Hrvatska vojska i policijske snage".

Kanadska vlada objavila je u ožujku da je osigurala pisana jamstva Hrvatske da će pojačati razmjenu informacija o ratnim zločinima, sigurnosti migracija i policiji. "Vlada je uvjerena da će jačanje bilateralne suradnje u tim područjima umanjiti mogućnost da se pojave čimbenici koji posljedično mogu voditi do nametanja viza."

U izvješću Canadian Pressa govori se o navodnu "strahu srpske zajednice u Kanadi" da bi hrvatski ratni zločinci mogli napustiti Hrvatsku kako bi izbjegli procesuiranje, uz citiranje Bojana Ratkovića iz Srpske lige mladih u Torontu, koji govori o Hrvatima u BiH kao počiniteljima ratnih zločina koji su se nakon rata sklonili u Hrvatsku i sada se bore protiv izručenja BiH, bez navođenja nekog primjera.

Hrvatsko veleposlanstvo u Ottawi nije bilo dostupno za komentar u srijedu, napominje kanadska agencija.

Rene Provost, direktor Centra za ljudska prava i pravni pluralizam Sveučilišta McGill u Montrealu, ocijenio je da se počinitelji ratnih zločina slobodno kreću po Hrvatskoj pa je moguće da dođu u Kanadu. On je istaknuo kako je sud u Quebecu ove godine osudio ratnog zločinca iz Ruande Desirea Munyanezu, po novom kanadskom zakonu koji omogućuje procesuiranje ratnih zločina počinjenih u inozemstvu.

Ocijenio je da Kanada može zaustaviti navodne zločince prije ulaska u zemlju, za što je važna suradnja s međunarodnim tijelima te državnim tijelima u Hrvatskoj.

Glasnogovornik Ureda za imigraciju kazao je da se putnicima iz zemalja koje nemaju vize ne jamči automatski ulazak u Kanadu, već ih moraju provjeriti osposobljeni carinski službenici.

Jedinica za moderne ratne zločine CBSA-a pruža potporu graničarima u Kanadi, održava bazu podataka o osobama, događajima i organizacijama povezanim s ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, zaključuje se u izvješću.

Pitanje režima viza za Kanadu aktualizirala je odluka kanadske vlade da ponovno uvede vize za državljane Češke i Meksika zbog poplave zahtjeva za azilom, objavljena u ponedjeljak. Odluka je izazvala nezadovoljstvo vlada u Pragu i Ciudad Mexicu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika