20.07.2009. / 08:01

Autor: Boris Bilas

Njemački demokršćani protiv Islanda: Bavarcima je Hrvatska draža

No, za Hrvatsku je znakovito da se upravo stranka koja inače glasi za vrlo suzdržanu kada je u pitanju proširenja Europske unije, tako zdušno zalaže za njezin primitak dajući joj preimutstvo čak i ispred zemlje poput Islanda koji već desetljećima u kolektivnoj svijesti građana Njemačke vrijedi kao dio Europe

Glavni tajnik CSU-a Alexander DobrindtGlavni tajnik CSU-a Alexander DobrindtKršćansko demokratska unija (CSU), stranka koja u Bavarskoj zastupa demokršćansku opciju, i dalje se nalazi na kursu koji blago rečeno nije pretjerano prijateljski prema politici koja dolazi iz Bruxellesa. Najnoviji u nizu eurokritičkih tonova odnosi se na Island i nedavnu odluku ove sjevernomorske države da što prije podnese zahtjev za punopravnim članstvom u Europskoj uniji.

"Mislim da se prvo trebamo usredotočiti na učvršćenje struktura EU-a a tek onda razmišljati o proširenju", rekao je glavni tajnik CSU-a Alexander Dobrindt u razgovoru za dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" odbijajući mogućnost žurnog primitka Islanda u EU, prenosi Deutsche Welle.

Stav njemačkih demokršćana kako onih iz Kršćansko demokratske unije (CDU) tako i iz CSU-a je, što se proširenja EU tiče, već odavno jasan: usredotočiti se na "konsolidaciju postojećih struktura" i do daljnjega zaustaviti proširenje, s jednim izuzetkom a to je Hrvatska. Njezin primitak u Europsku uniju obje stranke Unije, a posebice CSU, zdušno podržavaju, a CSU se kao jedina relevantna politička stranka u Europi ne libi otovreno kritizirati Sloveniju a i Bruxelles zbog blokade Hrvatskih pregovora.

CSU-ova srčana podrška Hrvatskoj još više dobiva na težini kada se uzme u obzir najnoviji istup protiv Islanda i sve jasnijih znakova da bi ova zemlja "po kratkom postupku" mogla ući u Europsku uniju. Bavarski demokršćani time daju do znanja da, osim suzdržanosti kada je u pitanju proširenje, drže i do idealsitičkih razloga pripadnosti europskoj obitelji a u to očito ne spadaju islandski motivi. "EU se ne može igrati spasitalja islandskog gospodarstva", smatra predvodnik CSU-ovih zastupnika u Europskom parlamentu Markus Ferber.

No, za Hrvatsku je znakovito da se upravo stranka koja inače glasi za vrlo suzdržanu kada je u pitanju proširenja Europske unije, tako zdušno zalaže za njezin primitak dajući joj preimutstvo čak i ispred zemlje poput Islanda koji već desetljećima u kolektivnoj svijesti građana Njemačke vrijedi kao dio Europe. Uvrštavanje klauzule o zaustavljanju proširenja Europske unije s izuzetkom Hrvatske u programe stranka Unije CDU/CSU ulijeva nadu jer je, što pokazuju i najnoviji rezultati ispitivanja javnog mišlljenja, i više nego izgledno da će demokršćani i nakon izbora krajem rujna daljnje četiri godine ostati na čelu najveće članice Europske unije.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 20.07.09. 09:41

Pa Hrvatska, " ispunjava" puno MANJE uvijeta nego Island. Ove zadnje bankrotirane (njih 500 tisuca stanovnika) ce lakse UZDRZAVATI Unija nego onih 4 i pol milijuna "socijalca" korumpiranih i podplacenih od HDZa koji glasaju za njih na izborima!


registracija
24/6/09

Schengen, 20.07.09. 11:06

Nemojte zavaravati hrvate,jer je ova ista stranka tražila i tražit če,da se u Njemačkoj kod svakog novog proširenja,o tome pita građane na referendomu.


registracija
24/6/09

Schengen, 20.07.09. 11:08

Pa i za Hrvatsku če biti referendum.


registracija
1/7/09

wollf, 20.07.09. 17:57

tko nas nešto pita, komu smo mi važni a i zašto bi nas primili kad i naši školovani-pametni ljudi napuštaju ovakovu Hrvatsku.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika