20.07.2009. / 08:49

Autor: Hina

U Afganistanu 11 civila ubijeno na jugozapadu; zrakoplov pao na jugu

Prošlog tjedna, talibani su srušili helikopter Mi-6 na jugu Afganistana ubivši šest ukrajinskih civila i jedno afganistansko dijete na tlu. Za ostale nesreće nema potvrda da su izazvane neprijateljskom vatrom

Foto: ReutersFoto: ReutersBorbeni zrakoplov Tornado srušio se u NATO-ovoj najvećoj bazi na jugu Afganistana u ponedjeljak, što je druga takva nesreća u dva dana, a 11 civila ubijeno je eksplozijom bombe na jugozapadu Afganistana, objavile su lokalne vlasti i za taj napad optužile talibane.

Lokalni dužnosnik rekao je da je 11 civila ubijeno, a dvojica su ranjena u nedjelju kada je bomba eksplodirala pri prolasku njihova minibusa u okrugu Gulestan u pokrajini Farah na jugozapadu, piše agencija AFP.

U petak je 11 civila, od čega petero djece, ubijeno u sličnoj eksploziji na jugu Afganistana. I za taj napad policija je optužila talibane.

Strani vojnici u Afganistanu najviše su pogibali upravo od bombi kućne izrade, od kojih su stradavali i civili, i te su bombe zapravo najsmrtonosnije oružje talibana, svrgnutih s vlasti 2001. međunarodnom vojnom intervencijom.

Pobunjenici su pokrenuli krvavu pobunu koja zadnjih dvije godina sve više jača, osobito na jugu te istoku zemlje gdje su njihova uporišta.

Agencija AP prenosi da se zrakoplov Tornado srušio u ponedjeljak ujutro u vojnoj bazi Kanadahar tijekom polijetanja, rekao je glasnogovornik NATO-a, brigadir Ruben Hoornveld.

Dvojica članova posade uspjela su se izbaciti i u vojnoj su bolnici.

Zasad nema podataka koji bi ukazivali da su poubnjenici izazvali pad zrakoplova, no uzrok se istražuje.

Tornado se srušio samo dan pošto je ruski helikopter Mi-8 pao u Kandaharu, pri čemu je poginulo svih 16 osoba. Obje nesreće slijedile su poslije niza rušenja letjelica drugdje u Afganistana zadnjih dana.

Prošlog tjedna, talibani su srušili helikopter Mi-6 na jugu Afganistana ubivši šest ukrajinskih civila i jedno afganistansko dijete na tlu. Za ostale nesreće nema potvrda da su izazvane neprijateljskom vatrom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika