24.07.2009. / 15:46

Autor: Hina

Slovenija i službeno blokirala poglavlje o slobodi kretanja radnika

Jednako kao i za ostalih 12 zemalja srednje i istočne Europe, koje su pristupile EU-u 2004. i 2007. godine, dogovoreno je da i za Hrvatsku vrijede prijelazna razdoblja, što znači da će zemlje članice moći ograničiti pristup radnicima iz Hrvatske svom tržištu radne snage maksimalno do sedam godina od stupanja u članstvo

Slovenija je u petak i službeno blokirala zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika, uz obrazloženje da je Hrvatska i u tom poglavlju priložila dokumente koji prejudiciraju graničnu crtu, a time se broj blokiranih poglavlja za otvaranje ili zatvaranje popeo na 14, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Slovenija je u petak na sastanku radne skupine za proširenje Vijeća EU-a ostala jedina zemlja članica koja nije dala suglasnost za zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika.

Ljubljana je kao razlog istaknula da se Hrvatska u dokumentima koje je priložila poziva na Zakon o javnom bilježništvu, a koji se pak poziva na Zakon o gradovima i općinama u kojem se nalazi popis mjesta u Hrvatskoj, među kojima su četiri pogranična sela u Istri, koje Slovenija smatra spornim.

Izvor iz švedskog predsjedništva je istaknuo da unatoč blokadi "Hrvatska nastavlja s reformama u okviru pristupnog procesa, što je uočeno i zabilježeno u raspravi radne skupine".

Slovenija u ovom trenutku blokira otvaranje devet i zatvaranje pet poglavlja. Tijekom ovoga mjeseca Hrvatska je predala Europskoj komisiji mjerila za zatvaranje pregovora u četiri poglavlja, a uskoro se može očekivati i dovršetak posla u još jednom poglavlju. To znači da će uskoro posao biti dovršen za ukupno 10 poglavlja, čemu treba pridodati još sedam poglavlja koja su već formalno zatvorena, što je gotovo posve u skladu s indikativnim kalendarom Europske komisije, koji predviđa završetak pregovora s Hrvatskom do kraja ove godine.

Odlukom o privatizaciji i restrukturiranju brodogradilišta Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje u poglavlju Tržišno natjecanje, koja su sada na verifikaciji u Europskoj komisiji. Od još neotvorenih poglavlja ostaje Pravosuđe i temeljna prava, koje blokira nekoliko zemalja zbog ocjene o nepotpunoj suradnji s haaškim sudom.

Sloboda kretanja radnika spada u tzv. četiri slobode na kojima se temelji unutarnje tržište EU-a - sloboda kretanja robe, usluga i kapitala.

Odredbe iz ovoga poglavlja odnose se samo na radnike koji su u radnom odnosu, dok su prava samozaposlenih osoba regulirana u Poglavljima o slobodi pružanja usluga i pravu poslovnog nastana.

Unutar Europske unije svi radnici imaju pravo na zaposlenje u drugoj državi članici, a to uključuje i pravo na jednako postupanje s obzirom na uvjete rada, pravo na socijalnu, kulturnu i gospodarsku integraciju radnika imigranta te adekvatna prava za članove radnikove obitelji (pravo na zaposlenje supružnika, obrazovanje djece itd.).

Jednako kao i za ostalih 12 zemalja srednje i istočne Europe, koje su pristupile EU-u 2004. i 2007. godine, dogovoreno je da i za Hrvatsku vrijede prijelazna razdoblja, što znači da će zemlje članice moći ograničiti pristup radnicima iz Hrvatske svom tržištu radne snage maksimalno do sedam godina od stupanja u članstvo.

Svaka zemlja članica može koristiti to pravo ako argumentirano obrazloži da bi priljev radnika iz Hrvatske izazvao poremećaj na njezinu tržištu rada. Prijelazno sedmogodišnje razdoblje podijeljeno je prema formuli 3+2+2. To znači da one zemlje koje se odluče ograničiti pristup hrvatskim radnicima nakon prve tri godine moraju ponovno obrazložiti zašto traže produženje, a isti postupak vrijedi i nakon sljedeće dvije godine. Hrvatska također ima pravo na recipročne mjere prema radnicima koji dolaze iz tih država.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika